Rompetrol Energy, societatea responsabilă de construcția centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, anunță demolarea prin implozie controlată a coșului de fum din incinta Uzinei Termoelectrica Midia, în data de 18 iunie, ora 18:00, potrivit unui comunicat al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR)
Pentru minimizarea riscurilor, a fost amenajat un pat absorbant pentru atenuarea impactului demolării la sol, instalațiile din zonă au fost protejate cu plasă specială și a fost săpat un șanț de rupere a undei seismice, arată comunicatul.
În momentul demolării, echipele de pompieri de pe platforma Petromidia vor fi prezente la fața locului.
Turnul de 150 de metri înălțime este scos din operare de peste 10 ani, iar, în trecut, a servit la evacuarea gazelor arse rezultate în urma procesului de producere a curentului electric.
Zona de siguranță a fost stabilită pe o rază de 300 de metri, iar personalul din acest areal va fi evacuat în timpul acțiunii de demolare, cu excepția personalului operator critic. De asemenea, Drumul Județean 226 va fi închis timp de 10 minute, în intervalul 17:55 – 18:05.
“Rompetrol Energy a obținut autorizația de demolare respectând toate cerințele legale. Instituțiile abilitate au fost informate premergător de activitatea de demolare a coșului de fum, aici amintind Primăria Orașului Năvodari, Inspectoratul de Stat în Construcții, ISU „Dobrogea” Constanța și Inspectoratul Teritorial de Muncă”, se mai arată în comunicat.
A început construcția noii centrale
FIEKR a anunțat la finalul lunii mai debutul lucrărilor la construcția centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, o investiție de circa 148 milioane USD. Noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal, mix-ul de resurse necesare fiind asigurat în proporție de 25% din procesele tehnologice ale rafinăriei și 75% din rețeaua națională.
Prin configurația tehnică (două turbine Siemens SGT-750 de înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură), noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră, plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră.
Investiția este una de tip brownfield și va integra inclusiv active ale vechii Uzine Termoelectrice Midia, dar și personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor existente și a noii centrale. De la începutul acestui an, s-au realizat mai multe etape premergătoare începerii propriu-zise a proiectului – pregătirea terenului, studiu geotehnic, obținerea/actualizarea unor permise/autorizații specifice pentru demolarea unor clădiri vechi, organizarea de șantier și de mediu.