Opinie de Corneliu Bodea, președinte al Centrului Român al Energiei
Asociaţia Centrul Român al Energiei (CRE) şi membrii săi salută eforturile Guvernului României și ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de elaborare și transmitere către Comisia Europeană a Planului Oficial de Redresare și Reziliență, document ce stabilește reformele și investițiile publice pe care România intenționează să le pună în aplicare cu sprijinul Mecanismului European de Redresare și Reziliență.
Considerăm că sectorul energetic românesc este pilonul de stabilitate al economiei naţionale, fără de care dezvoltarea economică sustenabilă și asigurarea bunăstării cetățenilor nu pot avea loc. Nu în ultimul rând, un sector energetic solid și racordat la politicile Europene reprezintă unul din elementele relevanței României în regiunea Centrală și Sud-Est Europeană. Astfel, CRE încurajează și susține permanent iniţiativele Guvernului României şi ale instituţiilor şi autorităţilor relevante de a elabora măsuri în vederea stabilizării si dezvoltării sectoarelor energetice din România în conformitate cu țintele europene de energie și climă, precum și de menţinerea preţului energiei în limite rezonabile.
Vis-a-vis de dezbaterile aprinse generate de componenta de energie a PNRR, credem că prioritățile privind dezvoltarea rețelelor electrice, a capacităților de producere a energiei și prerogativele care guvernează PNRR și care vizează redresarea dar mai ales reziliența, sunt:
- Creșterea și menținerea capacității în infrastructurile de transport și distributie a energiei electrice, împreună cu creșterea nivelului de digitalizare, în vederea tranziției energetice și integrării noului val de surse regenerabile de energie.
- Dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice care să corespundă limitelor de emisii impuse de Taxonomia UE, tendințelor de descentralizare și reducere a congestiilor în rețele, toate acestea pentru asigurarea adecvanței SEN.
Având în vedere faptul că PNRR, împreună cu alte mecanisme și fonduri ale Uniunii Europene, ar trebui să reprezinte un element vital în realizarea următorului salt tehnologic în sectorul energetic național, regretăm faptul că proiectele enunțate în forma oficială a planului național de redresare și reziliență nu au fost supuse consultării și avizării beneficiarilor reali, anume experților și companiilor vizate de însuși scopul reformelor și investițiilor publice. “Desenarea chipului României pe care ne-o dorim” poate rămâne un exercițiu artistic în lipsa unui plan coerent și pragmatic de implementare a reformelor și de asigurare a resursei umane, tehnologice și de know-how de implementare a investițiilor.
buying disulfiram