Termocentrala pe cărbune Mintia a intrat oficial în conservare

Termocentrala Mintia Deva, parte a falimentarului Complex Energetic Hunedoara, a intrat oficial în conservare, oprită fiind încă din luna februarie. Centrala a fost construită acum mai bine de jumătate de secol.

“Intrare în conservare conform Adresei Ministerului Energiei nr. 12155/28.04.2021”. Asta scrie în raportul Transelectrica referitor la indisponibilitățile grupurilor energetice în dreptul termocentralei Mintia, o unitate cu o putere instalată de circa 1.300 MW, cel puțin pe hârtie.

Într-adevăr, termocentrala de la Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență și care funcționează cu cărbune din Valea Jiului, era oprită încă din februarie, atunci când mai funcționa un singur grup și nu a mai fost repornită apoi. Motivul opririi a fost lipsa cărbunelui, care apărea și în raportările zilnice ale Transelectrica, asta până acum, când apare că termocentrala a intrat în conservare.

Planul Guvernului pare că nu a funcționat, Comănescu vrea activele

Mintia este una dintre cele două termocentralele CEH, alături de Paroșeni. Planul inițial al Guvernului era ca CEH să fie spartă în două entități: centrala de la Paroșeni cu cele două mine pe huilă care mai funcționează (o entitate) și centrala Mintia care să fie cedată Consiliului Local Deva, inclusiv pentru motivul că asigură energia termică pentru oraș.

O idee combătută atunci de primarul Devei, care a a firmat atunci că nu crede că centrala va mai fi repornită și că de agentul termic produs aici mai beneficiază circa 20% dintre apartamentele din oraș, încă nedebranșate. El a amintit atunci ce știe toată lumea: centrala nu are resurse pentru a achiziționa cărbune (s-a vehiculat și ideea importului) și nici nu are avizele de mediu necesare funcționării.

Pe de altă parte, potrivit unor informații publicate recent de Profit.ro, administratorul judiciar al CEH a elaborat o procedură de atragere a unui investitor pentru activele termocentralei Mintia. Conform sursei citate, compania GSP Power, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, și-ar fi manifestat intenția să cumpere centrala. Comănescu a înființat GSP Power tocmai pentru a dezvolte proiecte de generare de energie electrică și a avansat chiar și o țintă, de 1.000 MW pentru noua companie.

Un proiect de centrală pe gaze

Pe de altă parte, și Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de stat, are de câțiva ani în plan construcția unei centrale noi pe gaze, în ciclu combinar, pe un teren al CEH de lângă centrala pe cărbune. Noua unitate ar fi urmat să fie una în ciclu combinat, cu o putere de circa 400 MW, identică cu cea pe care Romgaz o construiește acum la Iernut. Avantajul ar fi accesul facil la infrastructură (gaz, apă, acces la rețeaua Transelectrica prin stația deja existentă)

Oamenii deja pleacă, cu plăți compensatorii

Pe de altă parte, cea mai mare parte dintre angajaţii termocentralei Mintia au depus deja cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări, deschise de CEH. Potrivit unei știri Agerpres da la jumătatea lunii mai, 530 dintre cei aproximativ 700 de salariaţi ai centralei și-au anunțat disponibilitatea să plece din companie. Ei primesc, la plecare, 10.000 de euro plăți compensatorii, plus un venit de completare ulterior, acordat etapizat.

Istoria termocentralei Mintia

Centrala a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969. Treptat, a ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur. Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, transportat pe calea ferată. Pentru aprindere, era folosit gazul natural. De-a lungul ultimilor ani, producția de energie electrică a centralei a tot scăzut, pe fondul problemelor financiare și ce o mai ținea în viață era un act normativ prin care, până în 2020, ea și centrala Paroșeni au primit servicii de sistem plătite de la Transelectrica. În 2019, producția de energie electrică a celor două centrale ajunsese, ca medie, la doar 62.000 MWh lunar. Puteți citi un text care arată în detaliu de ce a intrat CEH în insolvență aici:

De ce a intrat Complexul Energetic Hunedoara în insolvenţă. Raport

3 Comments

  1. Pentru ca imaginea articolului sa corespunda cu realitatea, mergeti si faceti o POZA NOUA in care se vede clar ca nu mai iasa fum pe cosul nr.2 !

  2. Una vezi- abur si fum deasupra centralei si la cosul de fum si ALTA DECLARI ? Mintia in „CONSERVARE” nu se vede ca este! „Parazitii” care publica informatii nici nu si-au miscat fundul din scaune sa faca o poza reala de la fara locului?

  3. Cum sa gospodaresti un oras cu responsabilitate.
    Orasul Deva are 35 Puncte Termice(PT) prin care se alimenta cu caldura si apa calda cei racordati la termocentrala Mintia. Sa oprit si nu o vor mai porni.
    Primaria a decis sa acorde prioritate elevilor si sa reabiliteze Punctul Termic (PT) 14 PI (putere instalata) 1,475 MWh cu centrale pe gaz alocand pentru acest mini termic astronomica suma de 6.000.000 euro. (ecoHORNET a instalat la BUZAU un PT de 1,575 MWh complet(centrale, puffere, boilere, pompe, cosuri de fum, avize, etc.) cu suma de 375.000 euro)
    ecoHORNET a propus primariei Deva instalarea a 20 MWh Putere Instalata (PI) cu un cost total de 5.000.000 euro. Puterea Instalata de 20 MWh asigura caldura si apa calda pentru toate cele 35 de puncte termice (inclusiv PT 14 de 1.475 MWh) ale orasului Deva.
    Constructia cazanelor ecoHORNET (confectii metalice si sudura) se vor produce de atelierele din DEva si imprejurimi, iar instalarea la cele 35 PT se va face de instalatorii Devei. Circa jumatate din suma alocata va ramane acasa la deveni. Ce parere aveti D-le Primar? D-lor Consilieri?, si voi dragi si inghetati deveni de acest proiect pur romanesc?.
    Pornind lucrarile la 1o.06.2021 vom fi gata la 30 noiembrie 2021.
    Legea va permite sa faceti atribuire directa in regim de urgenta pentru solutii inivative unice si brevetate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *