Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, asigură în aceste momente chiar și 70% din consumul național de energie electrică.
La ora 18.50, hidrocentralele produceau energie electrică la o putere instantanee de 4.020 MW, o situație mai rar întâlnită, dar explicabilă prin precipitațiile abundente din aceste zile. La o producție de aproape 6.300 MW la acea oră, rezultă că Hidroelectrica asigura circa 64% din producția națională de energie electrică, în condițiile în care unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Cernavodă este oprit planificat. Iată situația de la acea oră:
Hidroelectrica, ce are o capacitate instalată totală în hidrocentrale de circa 6.400 MW produce de mai mult timp în jurul valorii de 4.000 MW, pe fondul hidraulicității crescute, iar un aport semnificativ al energiei hidro este de așteptat și în perioada următoare. Conform hidrologilor, până pe data de 4 iunie, la ora 7:00, în aval de Porţile de Fier, debitele Dunării vor fi în creştere, cu excepţia primei părţi a intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Gruia – Corabia, şi părţii a doua a intervalului când vor scădea pe sectorul Gruia – Olteniţa. La nivel general, debitul fluviului Dunărea, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), va fi în scădere până la valoarea de 7.500 mc/s, dar peste mediile multianuale ale lunilor mai (7.250 mc/s) şi iunie (6.400 mc/s). Debitele medii zilnice ale râurilor vor fi, în general, în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă şi propagării.
România exportă energie electrică
La ora 18.48, pe fondul unei producții naționale de energie electrică de circa 6.300 MW (peste 4.000 doar energie hidro), consumul național era de 5.700 MW, deci România exporta energie electrică la o putere de circa 600 MW.