Cum Hidroelectrica nu mai poate asigura livrările prognozate, din cauza secetei, deficitul de energie electrică va fi asigurat de centralele termoelectrice, în special cele pe gaze. Oficialii spun că importurile de gaze vor creşte pentru a se acoperi gaura hidro. Operatorii din sectorul gazelor îi avertizează însă: Nu prea avem de ce să importăm în plus, pentru că nu ne recunoaşteţi facturile.
Scăderea producţiei de energie a centralelor hidroelectrice cauzată de seceta din acest an va fi compensată cu importurile de gaze naturale, a declarat Alexandru Săndulescu, director în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului, la conferinţa Focus Energetic.
Tocmai din acest motiv, s-a modificat şi structura coşului de gaze naturale, în sensul creşterii ponderii importurilor, fapt care a generat creşterea preţurilor reglementate la gezele naturale livrate consumatorilor non-casnici cu 5%, de la 1 ianuarie, cu excepţia producătorilor de energie electrică.
„La unele centrale electrice suntem cu stocurile de cărbune sub prevederile din programului stabilit pentru de iarnă. Putem compensa producţia de energie electrică ce nu mai este dată de unităţile hidro prin alte unităţi, care funcţionează pe gaze naturale. De aceea a fost făcută şi modificarea coşului la gazele naturale, măsură decisă de ANRE, ca să asigurăm din import producţia de energie electrică pe care Hidroelectrica nu o mai poate acoperi, din cauza secetei’, a afirmat Săndulescu.
Din cauze secetei, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a declarat forţă majoră în contractele de furnizare a energiei electrice, pentru a-şi putea reduce cantităţile livrate fără a plăti daune. Livrările de energie hidroelectrică au fost reduse cu circa o treime.
Pe de altă parte, nici importurile de gaze naturale, preponderent ruseşti, nu sunt sigure, pentru că, potrivit furnizorilor, costurile tot mai mari cu importul de gaz rusesc, din ce în ce mai scump, nu sunt recunoscute în totalitate în preţurile cu care furnizorii sunt obligaţi să vândă gazele pe piaţele reglementate. Astfel, aceştia nu au nici un motiv să importe suplimentar gaz rusesc.
Operatorii din sectorul gazelor naturale sunt reticenţi în a importa gaze naturale pentru acoperirea consumului pe parcursul iernii, deoarece costurile înregistrate anul trecut din această activitate nu le-au fost recunoscute de autorităţi, a declarat, joi, la conferinţa Focus Energetic.
„S-ar putea să nu mai putem importa gaze naturale, în condiţiile în care operatorii de gaze nu vor să reprete greşelile din anii trecuţi. Anul trecut, aceştia au ascultat de Ministerul Economiei, au adus gaze de import, trebuia să li se recunoască costurile şi nu le-au recuperat nici acum. Încă o iarnă să facă la fel este riscant. Chiar dacă li se pare incredibil, vor ajunge la faliment”, a afirmat directorul executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu. Ea spune că deşi companiile din sector solicită recunoaşterea costurilor, autorităţile nu aplică în acelaşi ritm măsurile de creştere a preţurilor.