Electrica SA, una dintre cele mai importante companii de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, are două proiecte de stocare, aflate într-un stadiu incipient, potrivit unor documente consultate de noi și unor surse din piața de energie.
Primul proiect de stocare al Electrica este un “proiect de construcție a unei capacități de stocare de energie electrică (Li-Ion sau NaS) cu o putere instalată de 50-100 MW”. Proiectul este depus spre finanțare prin Fondul de Modernizare, potrivit documentelor consultate de noi, încă ne-publice. Valoarea totală a acestui proiect ar fi de 52 de milioane de euro, în cazul stocării mai mici, de 50 MW, sau 98 de milioane de euro, în cazul variantei de 200 MW. Nu există încă un studiu de fezabilitate pentru proiect.
Acest proiect ar urma să fie dezvoltat în zona Fântânele, în județul Mureș, unde Electrica are un proiect de construcție a unei centrale noi pe gaze, de cel puțin 250 MW, proiect despre care s-a mai spus, dar și în acest caz există noutăți: proiectul centralei a fost depus și el spre finanțare prin Fondul de Modernizare. Denumit “Hefaistos”, el se referă la “construcția unei capacități de producție de energie electrică cu OCGT (turbine pe gaze în ciclu deschis) sau MT (pe motoare termice)”.
Avantajele pentru Electrica ar fi că unitatea de stocare și noua centrală ar fi pe amplasamentul fostei termocentrale Fântânele, dezafectate cu mult timp în urmă, dar care are infrastructura necesară pentru demararea unor proiecte noi. Vechea centrală este în administrarea Electrocentrale Grup, o entitate din subordinea Ministerului Energiei.
Aceste două proiecte sunt singurele depuse de Electrica spre finanțare prin Fondul de Modernizare, un mecanism prin care România speră să primească circa șase miliarde de euro din alocările de certificate de carbon, un instrument de la care și investitorii din România și autoritățile au speranțe mari.
Citește și:
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Proiect de stocare prin PNRR
Pe de altă parte însă, potrivit unior surse din piața de energie, Electrica a mai depus spre finanțare, dar prin PNRR ( Planul Național de Redresare și Reziliență), proiecte în regenerabil de 207 MW, cu o componentă de stocare de 50 MW. În acest caz, proiectul de stocare ar fi într-un stadiu mai avansat, dar nu am putut afla detalii suplimentare.
Stocarea energiei este încă la început în România. Deși avem o capacitate instalată în regenarbil în România de circa 5.000 MW, nu există decât 2 MW instalați în stocare, ambii puși de portughezii de la EDP Renewables lângă două parcuri pe care le dețin în Dobrogea. Au mai fost anunțate proiecte de stocare, italienii de la Enel fiind foarte interesați de acest segment în proiectele lor noi din România.
Citește și:
Nou Consiliu de Administrație la Electrica, aceleași suspiciuni de incompatibilitate
Electrica este unul dintre cei mai mari distribuitori și furnizori de energie electrică, societate privată, dar la care statul român este cel mai mare acționar. Societatea distribuie energie în trei dintre cele opt zone de rețea din țară, cele trei firme de distribuție fuzionând la începutul acestui an sub umbrela DEER (Distribuție Energie Electrică România). Electrica Furnizare este liderul pe piața furnizării de energie pentru clienții finali, cu circa 19,25% în 2020, potrivit ultimelor date ANRE.
Nu e rea intenția. Speram sa se demareze odată, fără oprelisti.