KMG International – Rompetrol a finalizat deja cu succes lucrările de ecologizare a unuia dintre cele 18 batale de la rafinăria Vega și are în derulare un contract pentru alte două. Lucrările sunt complexe și scumpe – peste 10 milioane de dolari fiind alocate acestui proiect in perioada 2019-2020.
“Din 2015 până acum, integral a fost ecologizat batalul L18. Pentru decontaminare, au fost executate lucrări complexe, care au presupus eliminarea apei din batale, excavarea și tratarea gudroanelor, consolidarea și conversia casetei într-un spațiu de depozitare adaptat amplasării, în siguranță, a deșeurilor stabilizate și solidificate din celelalte batale. Acest ultim pas a fost realizat prin instalarea unei geomembrane moderne, prevăzută cu un sistem de monitorizare online a integrității și a tuturor parametrilor”, informează compania petrolieră.
Lucrări în curs sunt la alte două batale.
“În prezent, Rompetrol Rafinare are un contract în derulare pentru ecologizarea batalelor L16 și L17. Până în momentul de față, a fost realizată mobilizarea și organizarea de șantier, au fost tratate gudroanele, în proporție de aproximativ 30%. Acestea vor fi transformate într-un deșeu solidificat și stabilizat, care va fi depozitat on-site, fără a genera un pericol pentru sănătate şi mediu.
Proiectul derulat de companie vizează închiderea tuturor batalelor, termenul de finalizare a lucrărilor de neutralizare şi eliminare definitivă a conținutului batalelor fiind prognozat in cursul lui 2022. La terminarea operațiunilor, zona va fi renaturată și monitorizată timp de 30 de ani.
Procesul de ecologizare este unul complex, care implică două direcții principale: tratarea substanțelor nocive, respectiv depozitarea în siguranță și valorificarea volumelor aflate în exces, prin coincinerare în unități autorizate. În tratamentul gudroanelor, sunt utilizate soluții certificate, iar pentru stabilizare, sunt folosiți lianți profesionali, care nu generează un impact asupra populației și a mediului înconjurător”, mai arată compania petrolieră.
Reziduurile petroliere au proprietăți și caracteristici fizico-chimice diferite, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferențele fiind generate de modalitățile de procesare a țițeiului folosite in istoria industriei locale de 160 de ani, precum și de produsele rafinate obținute.
Compania precizează că nicio cantitate de deșeuri rezultate în urma lucrărilor de depoluare a batalelor nu a fost eliminată, în afara rafinăriei Vega Ploiești, una dintre cele două rafinării operate de Rompetrol în România.
Batalele, o poveste veche și costisitoare
În aceste batale, au fost depozitate gudroane acide și reziduuri petroliere colectate în proporţie covârşitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploieşti (1905-1999). De exemplu, în anii 1980, Vega era singurul producător și furnizor de catalizatori pentru industria internă de rafinare, respectiv pentru alte 10 rafinării în funcțiune la acea vreme.
Din anul 1999, rafinăria Vega a devenit parte a Grupului Rompetrol, care s-a angajat, prin privatizarea acesteia, să preia în vederea ecologizării o cantitate de deșeuri estimată, la acea vreme, la circa 62.000 de tone. În realitate, volumul total de deșeuri existent în batale este de cel puțin patru ori mai mare.
Respectându-și angajamentul din contractul de privatizare, Rompetrol a eliminat, în perioada 2002-2011, o cantitate totală de aproximativ 80.000 de tone deșeuri din batalele de gudroane acide și reziduuri petroliere, cu mult peste nivelul menționat la privatizare. Costurile aferente acestor operațiuni s-au ridicat la circa 17,4 milioane USD.
„Este un proiect important pentru Rompetrol Rafinare şi acţionarul său majoritar – KMG International – şi demonstrează angajamentul nostru pentru reducerea continuă a impactului activităţilor şi operaţiunilor asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii comunităţilor locale, dar şi eforturile pentru alinierea la cele mai exigente prevederi din legislaţia naţională şi europeană în domeniu. Realizarea acestui program complex implică nu doar alocarea unor resurse financiare extraordinare, ci şi adoptarea celor mai bune tehnologii disponibile, luarea celor mai riguroase măsuri de siguranţă şi o conlucrare permanentă cu toţi cei implicaţi”, spunea acum doi ani Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare.
Ecologiarea batalelor nu s fost singura investiție de la rafinăria din Ploiești. Conform companiei, valoarea totală a investițiilor realizate de Rompetrol Rafinare în 2019 și 2020, în rafinăria Vega, a fost de aproximativ 14 milioane de dolari, dintre care aproape 6 milioane de dolari au vizat exclusiv proiectele cu impact asupra mediului.
Printre proiectele implementate în perioada 2019-2020 și care susțin obiectivele rafinăriei de îmbunătățire a activităților de producție și reducere a impactului asupra mediului se numară și implementarea unui nou sistem de recuperare a vaporilor, montarea unui incinerator nou pentru arderea în siguranță a gazelor rezultate în urma proceselor tehnologice, înlocuirea cuptorului din instalația de Distilare în Vid, modernizarea parcului de rezervoare prin instalarea de capace/membrane flotante.
Cu o capacitate de prelucrare de circa 400.000 tone/an, unitatea din Ploiești funcţionează în sinergie cu rafinăria Petromidia Năvodari, care ii asigura materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse și soluții speciale (solvenți ecologici, bitum cu destinație specială, combustibili ecologici pentru încălzire, alte produse dedicate – white – spirit, n-hexan etc).
În prezent, Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari – cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre, Vega Ploiești – cea mai longevivă unitate de prelucrare în funcțiune (1905) și singurul producător intern de bitum și hexan, dar și divizia de petrochimie – unicul producător de polimeri.
Compania este deținută în principal de KMG International (54,63%; direct si indirect) și statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).