Prețul mediu al pieței pentru Ziua Următoare din primele trei luni ale lui 2021 a fost cel mai mare din ultimii cinci ani, raportat la acest interval. Coroborat și cu scumpirea energiei de echilibrare, efectele se vor resimți mai târziu în factura consumatorilor.
Vă aduceți aminte de începutul anului 2017, atunci când, în condiții de iarnă și pe fondul unor declarații mai puțin inspirate ale mediului politic, prețul spot al energiei electrice a explodat, ceea ce ulterior s-a tradus printr-o serie de falimente în rândul furnizorilor? Ei bine, socotind media prețul de închidere a pieței spot (Piața pentru Ziua Următoare-PZU) în primul trimestru al acestui an, observăm că prețul este mai mare decât cel din primul trimestru al anului 2017. De fapt este cel mai mare preț mediu trimestrial al acestei perioade din ultimii cinci ani.
La această situație statistică a contribuit mai ales luna martie. Prețul mediu al PZU din martie a fost de 266 lei/MWh, mult mai mare decât cel din oricare lună martie a ultimilor cinci ani. Spunem asta pentru că, de regulă, atunci când vine primăvara, tendința este de scădere a prețurilor spot, în condițiile unei hidraulicități crescute, deci a unui aport mai mare mare al energiei din surse hidro.
Nu a fost cazul și în acest an și, după cum puteți vedea din datele agregate mai jos, prețul mediu al PZU din acest prim trimestru al anului 2021 a fost de 258 de lei/MWh, peste oricare preț din ultimii cinci ani.
Creșterea generalizată a prețurilor în piața spot nu influențează direct și imediat facturile la consumatori – este piața în care se tranzacționează azi energia cu livrare mâine, dar, cum cota tranzacțiilor spot ocupă o parte importantă în consumul național (46% din consumul național, vânzare și cumpărare) efectul se va resimți mai târziu. În plus, va exista o presiune pe prețurile la consumatorul final și din alt motiv: creșterea costurilor cu dezechilibrele.
În tranzacțiile cu energie electrică, mai nou, decontarea se face la 15 minute, nu la oră. În luna februarie (nu știm datele pe martie încă), au fost momente în care, pe unele sferturi de oră, prețul de dezechilibru a fost și de 1.500 de lei/MWh. Cei care sunt afectați sunt în primul rând furnizorii, acum, dar cu siguranță aceste costuri vor fi transferate apoi consumatorilor, când vor expira actualele contracte cu preț ferm.
A fost (si pare ca este in continuare) mai rau de-atat. Media PZU in martie 2021 a fost mult mai mare nu doar decat cea din anii precedenti, ci a fost vorba de un maximum istoric. Urmatoarea cea mai „scumpa” luna martie din aceasta perspectiva a fost martie 2012, cu 209 lei/MWh.
Mai mult, ecarturile dintre preturile din lunile acestui an si cele ale anului precedent au o crestere care-ti da fiori. Daca ianuarie 2021 a fost mai scump decat ianuarie 2020 cu 20 lei/MWh, „doar” 8%, in februarie ecartul a depasit 40 lei/MWh, pentru ca in martie sa treaca de 120 lei/MWh.
Sigur ca aceasta crestere a ecartului nu mai poate continua multa vreme si oricum nu in acest ritm, dar conteaza unde se va stabiliza el. Pe masura ce trece timpul si primavara nu aduce mult-sperata reducere a preturilor, sau nu la un nivel semnificativ, 2021 are tot mai multe sanse sa devina cel mai scump an de la inceputul liberalizarii pietei de energie electrica, acum mai bine de 15 ani.