În PNRR nu e prevăzut niciun ban pentru liniile Transelectrica – Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice

Asociația pentru Energie Curata si Combaterea Schimbărilor Climatice, nou înființată și al cărei președinte este Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, arată că Planul Național pentru Redresare și Reziliență are câteva minusuri: nu este prevăzută finanțare nici pentru proiectele Transelectrica nici pentru eolienele offshore,  însă centralele de cogenerare pe gaz sunt avantajate, deși nu ar fi trebuit.

Iată integral comunicatul de presă al Asociației:

“Asociația pentru Energie Curata si Combaterea Schimbărilor Climatice (Asociația) saluta publicarea in dezbatere publica a Planului National de Redresare si Reziliența (PNRR) de către Guvernul României

Ne bucura importanta pe care Guvernul României o acorda, in acest document, protejării pădurii si acțiunilor de reîmpăduriri prin PNRR si ne exprimam speranța ca obiectivele asumate vor putea fi implementate.

Consideram ca proiectul prioritar pentru decarbonarea sectorului de producție de energie electrica este întărirea liniilor de înalta tensiune ale Transelectrica pentru a integra mai multa energie curata precum si transparentizarea capacitații de interconectare existente. Din păcate, in forma actuala a PNRR Romania nu a prevăzut nicio suma de bani pentru liniile Transelectrica.

Asociația considera ca PNRR ar trebui sa finanțeze si dezvoltarea, măcar, a unui proiect de producție de energie electrica in centrale eoliene offshore la Marea Neagra, ținând cont de importanta pe care Uniunea Europeana o acorda acestui tip de energie regenerabila, de potențialul pe care tara noastră îl are si de faptul pe ca acest tip de energie are încă nevoie de subvenție.

In privința electrolizoarelor de producție a hidrogenului si a bateriilor pentru stocarea energiei electrice, consideram prioritara atât pentru Uniunea Europeana cat si pentru tara noastră dezvoltarea unor capacitați naționale de producție care se pot realiza numai prin implicarea mediului privat, folosind instrumentul administrativ existent al schemelor de ajutor de stat. Acest instrument va asigura si atragerea unor surse de finanțare proprii si va asigura integritatea si transparenta alocării banilor pe criterii competitive legate de procentul de cofinanțare.

Asociația considera ca prin PNNR nu ar trebui sa se finanțeze centrale de cogenerare care produc emisii, ci numai centrale de cogenerare care utilizează energia regenerabila ca sursa primara de energie. Respingem conceptul de a finanța cu bani europeni soluții care “poluează mai puțin”  pe care le consideram o risipa de bani publici si susținem finanțarea doar a proiectelor energetice care nu poluează deloc si care chiar au nevoie de finanțare nerambursabila.

In privința sectorului de transporturi pe calea ferata consideram prioritara instalarea rapida de contoare inteligente pentru toate trenurile care circula in Romania, liberalizarea pieței de furnizare de energie electrica prin reforma eliminării monopolului ilegal al CFR Electrificare pe care Autoritatea Naționala de Reglementare in Energie îl tolerează intr-un profund dispreț fata de prevederile legislației europene si fata de interesele consumatorilor ce nu beneficiază de preturi mai mici provenite din coordonarea traficului trenurilor cu evoluția curbei de consum la energie electrică”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *