OMV Petrom a investit 1,5 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru a eficientiza sistemul de iluminat al celor zece rampe industriale unde se efectuează descărcarea ţiţeiului şi materiilor prime şi încărcarea produselor petroliere, informează compania într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, vechiul sistem de iluminat din cadrul rampelor de aprovizionare a rafinăriei a fost dezafectat, iar corpurile de iluminat convenţionale au fost înlocuite cu circa o mie de corpuri noi LED.
Noul sistem de iluminat pe bază de LED va reduce la jumătate cantitatea anuală de electricitate utilizată de rafinărie la rampele industriale, ceea ce determină o reducere anuală cu aproximativ 100 de tone a emisiilor de carbon, echivalent cu volumul de dioxid de carbon sechestrat anual de circa 18.000 de copaci.
„Prin investiţii susţinute, OMV Petrom a redus intensitatea de carbon a operaţiunilor sale cu o valoare estimată de 25% în 2020 faţă de 2010. OMV Petrom este una din primele companii din România semnatară a UN Global Compact, încă din 2013 şi, prin acest proiect, contribuim la atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabila 13 – Acţiuni Climatice. Totodată, suntem prima companie din România care şi-a anunţat sprijinul pentru recomandările emise de TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice”, se arată în comunicatul OMV Petrom.
Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a ţiţeiului de 4,5 milioane de tone pe an şi, începând din 2005, OMV Petrom a investit aproximativ 1,8 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi. Din totalul investiţiei, o treime a contribuit la reducerea impactului asupra mediului.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.
Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 793 de benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 7%, iar 21,4% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe Bursa de Valori Londra.
În perioada 2005 – 2020, OMV Petrom a contribuit la bugetul de stat al României cu 32,3 miliarde de euro sub formă de taxe, impozite şi dividende.