În contextul misiunii NASA pe planeta Marte – roverul Perseverence folosește energia nucleară drept sursă – oficialii Nuclearelectrica au postat pe pagina oficială de facebook a companiei un mesaj în care vorbește despre SMR și avantajele acestei tehnologii. Compania, care administrează cemnrala nucleară de la Cernavodă este interesată de amplasarea SMR în România, după ce a încheiat un memorandum cu firma americană care le produce.
Iată mesajul companiei, integral:
“Misiunea spatiala pe Marte este despre viitor in aceeasi masura in care este despre trecut.
Reactoarele modulare mici (SMR) nu sunt o noutate. Proiectate si testate in anii ‘50 in Statele Unite ale Americii, SMR-urile sunt utilizate de mai mult de 60 de ani pe submarine, nave comerciale, spargatoare de gheata, dar si in cercetare si producerea de izotopi in scop medical. Scopul initial a fost necesitatea de a asigura energie in zone indepartate, de a dezvolta reactoare care sa fie integral portabile si mobile, transportabile in camioane. De exemplu, unul dintre primele reactoare mici, PM1, cu o putere de 1MWe, a alimentat continuu o statie radar pe varful unui munte in Sundance, Wyoming timp de 6 ani, pana in 1968.
In prezent, SMR-urile reprezinta raspunsul industriei nucleare la nevoile punctuale ale consumatorilor si la evolutiile pietei de producere a energiei, capitalizand experienta acumulata in operarea celor peste 440 de unitati in operare in lume. Tehnologia reactoarelor nucleare mici si modulare este gandita pentru a raspunde in viitor tintelor de decarbonizare, insa adaugand, pe langa flota existenta de reactoare mari, niste trasaturi noi care fac tehnologia SMR mult mai versatila, mult mai usor de amplasat, cu acces mai facil in zone variate.
- Modularitatea: SMR-urile permit fabricarea componentelor majore si transportul acestora pe amplasament fara complexitatea aferenta asamblarii componentelor pentru reactoarele mari;
- Flexibilitate: SMR-urile pot fi utilizate in retele mai mici, piete energetice mai mici, zone izolate, pot fi adaptate diferitelor zone industriale;
- Beneficii colaterale: productie de hidrogen curat, combustibil sintetic pentru sistemul de transport, incalzire termica.
In ianuarie 2021, Presedintia SUA a emis Ordinul 13972 pentru promovarea reactoarelor nucleare mici, obiectivele fiind dezvoltarea programului nuclear, aparare nationala si explorare spatiala. Pentru ca tehnologia reactoarelor modulare mici este una dintre cele mai versatile pe termen lung, cu o serie larga de aplicatii. De la submarine, exploatare comerciala si pana pe Marte, energia nucleara este sinonima cu stiinta si dezvoltarea”.
De ce vorbește Nuclearelectrica despre o tehnologie care nu există încă în România
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a anunţat în martie 2019 că a semnat un Memorandum de Înţelegere cu firma americană NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui memorandum este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei SMR ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România.
NuScale dezvoltă o centrală nucleara pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, energie termica, desalinizare.
Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcție modulară integral fabricată de NuScale capabila să genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune sigura, redusă ca dimensiune și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale presupune ca o centrala nucleara să poate acomoda până la 12 astfel de module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon și reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o capacitate de ordinul gigawaților. SMR mai au și un alt avantaj, anume al amplasamentului, ele putând fi puse și în locuri unde nu poate funcționa o centrală nucleară clasică de mare capacitate.
Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear din SUA și-a dat acordul final pentru proiectul SMR al NuScale la finalul lunii august a anului trecut. “Aceasta este o etapa importanta nu doar pentru NuScale, ci și pentru întregul sector nuclear din SUA și alte tehnologii nucleare avansate care vor urma”, a declarat cu acea ocazie John Hopkins, Președinte și CEO NuScale.
Cei de la NuScale au declarat că „vor continua sa mentina acest avânt puternic al programului pentru comercializarea tehnologiei SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, proiectare standard centrală, planificarea activitatilor de livrare și planuri de pornire și punere în funcțiune”.
Nuclearelectrica studiază posilibilitatea amplasării SMR în România
Agentia SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) si Nuclearelectrica SA au anunțat, în ianuarie, acordarea de catre USTDA a unui grant nerambursabil în valoare de 1,27 milioane de dolari pentru finanțarea costului serviciilor de asigurare a asistenței tehnice aferente identificării și realizării unei evaluări preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România.
Informația a fost transmisă de Nuclearelectrica într-un comunicat de presă, luna trecută
„USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generație în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie ” a spus Todd Abrajano, COO al USTDA si directorul agentiei. „Sprijinul noastru va crea legaturi mai stranse intre industriile noastre si va crea noi oportunitati de afaceri pentru industria SUA pe o piata importanta”, a spus oficialul american în comunicat.
Grant-ul oferit de USTDA va fi utilizat pentru a finanța costurile de asistență tehnică pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici și modulare (“SMR”) și elaborarea unei foi de parcurs pentru licențierea acestora.
“SUA si Romania sunt angajate în dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetica a Romaniei, utilizarea reactoarelor nucleare mici și modulare ar putea fi benefică pentru asigurarea de noi capacități energetice fără emisii de carbon și surse de producție de hidrogen, după anul 2035. Așadar, interesul SNN este de a iniția în timp util identificarea și evaluarea preliminară a unor amplasamente, altele decât zona Cernavodă, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA”, arată Nuclearelectrica
“Pe langa dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 și 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesați de caracteristici precum flexiblitate, modularitate și eficiență ridicată, care ar putea sa ofere avantaje atât pentru sistemul energetic cât și pentru mediul de afaceri după anul 2035. Grant-ul acordat de USTDA ne va permite evaluarea de amplasamente și tehnologie având o asistență tehnica adecvată și să inițiem acest proces de evaluare în timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior ” a declarat în comunicat Cosmin Ghita, director general al SNN.
România și Statele Unite ale Americii au parafat un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce privește domenii de importanță pentru România, cum ar fi proiectul Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, precum și cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. România ar putea primi o finanțare de 7 miliarde de dolari de la Eximbank USA pentru finanțarea programului nuclear, care ar urma să se desfășoare cu firme din SUA, Franța și Canada.