Un proiect de ordin al ANRE, aflat în dezbatere publică, modifică Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public și din el înțelegem că atât operatorul rețelei de transport, cât și cei ai rețelelor de distribuție, ar putea fi obligați să restituite din sumele percepute în avans investitorilor în noi capacități energetice care au cerut racordarea la rețele.
Cităm din nota de fundamentare:
“introducerea de prevederi referitoare la lucrările de întărire pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării mai multor locuri de consum şi/sau de producere (lucrări de întărire generale), prevăzute la art. 42, alin. (1), lit. b) din Regulament, și anume introducerea obligației operatorului de rețea de a recalcula valoarea componentei tarifului de racordare reprezentând cota de participare a utilizatorului la finanţarea acestor lucrări, în situația în care ca urmare a refacerii calculelor pentru regimurile de funcţionare, rezultă că locul de consum şi/sau de producere nu poate fi pus sub tensiune deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice pentru consumul/evacuarea puterii aprobate. De asemenea, prevederile respective stabilesc modalitatea în care utilizatorul plătește operatorului sau încasează de la operator, după caz, diferența rezultată din recalcularea tarifului față de sumele deja plătite până la data recalculării”.
În practică, sunt posibile două situații, potrivit specialiștilor din piața de energie cu care am vorbit și ne vom referi aici la racordarea la rețeaua de transport.
Un prim caz este cel în care Transelectrica a solicitat plata unui tarif de întărire a rețelei înainte de a începe racordarea unui viitor producător care solicită asta. Dacă, la momentul în care trebuie să se facă racordarea fizică, se va dovedi că aceasta nu este posibilă în regimurile de funcționare stabilite anterior, Transelectrica trebuie să restituie celui care a solicitat racordarea o parte din acei bani plătiți deja drept tarif de întărire. Sau, foarte clar: să spunem că dacă Transelectrica a cerut 1,2 milioane de euro de la un viitor proprietar de parc fotovoltaic de 10 MW și a primit acești bani, iar la momentul fizic al recordării se constată că producătorul nu va putea injecta în rețea decât cel mult cinci, Transelectrica trebuie să dea înapoi 600.000 de euro.
Un al doilea caz apare în situația în care s-a solicitat deja tarif de întărire a rețelei și s-a plătit de investitorul în viitoare capacitate de producție dar, ulterior, Transelectrica a primit finanțare europeană nerambursabilă pentru modernizarea acelei zone de rețea. În acest caz, operatorul rețelei naționale trebuie să restituie banii luați de la investitorul în capacitatea de producție. De altfel, la finalul anului trecut, ANRE a solicitat Transelectrica să nu mai perceapă costuri de întărire a rețelei la viitorii producători de energie regenerabilă dacă viitoarele proiecte pentru care se solicită racordarea vor fi contectate la liniile pe care Transelectrica le are pe lista proiectelor de inters comun (PCI), care vor fi finanțate din fonduri europene. Adica, foarte scurt spus, Transelectrica să nu ia de două ori bani pentru același lucru, în condițiile în care mare parte din finanțarea proiectelor de pe lista PCI este asigurată din fonduri europene nerambursabile.
Costurile de întărire a rețelei pe care Transelectrica le poate solicita unui viitor proprietar de capacități de producție pentru ca acesta să fie racordat ajung la 120.000 de euro pentru fiecare MW instalat.