Ondrej Safar, CEZ: Am câștigat mai mulți clienți de la concurență decât am pierdut, nu doar prețul trebuie să fie singurul beneficiu INTERVIU

În contextul liberalizării pieței de energie electrică din România, i-am trimis câteva întrebări lui Ondrej Safar, country managerul CEZ. Ce spune șeful unei dintre marile firme de furnizare din țară, în continuare

Cum merge liberalizarea pieței de energiei electrice pentru CEZ? Câți clienți sunt acum pe piața concurențială, comparativ cu numărul total de clienți CEZ și cum a decurs acest proces din decembrie 2020 până acum?

Ondrej Safar: CEZ Vânzare a continuat să păstreze un dialog activ și transparent cu clienții săi cu privire la toate schimbările prin care trece sectorul energetic. Întrucât liberalizarea pieței energiei electrice este pe buzele tuturor în această perioadă și a devenit, de asemenea, o sursă de speculații, am ales să abordăm subiectul în mod direct cu toți stakeholder-ii implicați (autorități, clienți, parteneri sau, pur și simplu, consumatori de energie) .

Credem cu tărie că informațiile complete, autentice, dintr-o sursă validă, sunt atributul pe care fiecare consumator de energie ar trebui să îl aibă pentru a lua decizii responsabile și bine informate.

Un client bine informat are mai multe șanse să facă alegeri mai bune în funcție de nevoile sale specifice și considerăm că prețul nu ar trebui să fie singurul factor al unei decizii și nici singurul beneficiu la care ar trebui să se aștepte un client în raport cu furnizorul său.

CEZ Vânzare avea la începutul anului 1 324 795 locuri de consum, dintre care mai mult de jumătate, 888 289 locuri de consum (67%) cu contracte reglementate și aproximativ 33% fiind pe piața concurențială.

Ne-am conformat tuturor cerințelor de reglementare de la început, am trimis cele 2 oferte necesare clienților noștri reglementați (așa cum prevedeau reglementările de atunci), am redeschis locațiile fizice ale centrelor de asistență pentru clienți încă din 4 ianuarie, cu toate măsurile de protecție aplicate, astfel încât clienții noștri să poată utiliza toate canalele noastre de comunicare și să parcurgă un proces rapid de luare a deciziilor pe această temă.

Cred că am fost primul furnizor care a anunțat prelungirea perioadei până la care clienții noștri ar putea cunoaște mai bine ofertele noastre concurențiale pentru ambele perioade (31 martie și 30 iunie), precum și factura de reducere pentru cei care și-au trimis documentația completată până la aceste date.

În acest moment, continuăm să fim un partener activ în respectarea tuturor noilor decizii legate de acest proces.

 

Există clienți care au părăsit CEZ Vânzare pentru un alt furnizor de energie și viceversa? Ați putut atrage clienți de la alți furnizori de energie electrică? Aveți câteva cifre, în acest sens?

Ondrej Safar: În acest sector, pot spune că CEZ Vânzare a reușit până acum să aibă un raport pozitiv, deoarece avem mai mulți clienți care ne-au ales ofertele, provenind de la alți furnizori de energie, decât clienți care erau în portofoliul nostru și au plecat la concurență.

CEZ Vânzare va continua să adauge la portofoliul său oferte flexibile, cu sau fără abonament lunar, adaptate consumului de energie, cu o procedură de contractare ușoară, simplă și rapidă, precum și contractare online, având condiții de contractare transparente și menținând un dialog transparent.

Desigur, portofoliul nostru de produse include servicii de asistență de urgență pentru casă, oferte de eficiență energetică precum CEZ Termo Relaxat (inclusiv un termostat inteligent cu instalare gratuită, astfel încât clienții noștri să poată controla temperatura de acasă, precum și costurile lor cu energia și gazul) și oferta verde, CEZ Verde (100% energie verde de la cel mai mare parc eolian din Europa, care poate fi contractată și din siguranța de #acasă).

Iar cea mai recentă și proaspătă ofertă pe care am pregătit-o pentru piața energiei este atât un produs energetic unic, cât și modul nostru de a sprijini toți consumatorii de energie care ar putea fi infectați cu SARS COV-2, ar putea să își piardă job-ul sau să fie nevoiți să-și înlocuiască electrocasnicele din cauza problemelor electrice, dar nu au resurse financiare pentru asta și nici pentru facturile de energie – CEZ Confort Asigurat. Prin acest produs, începând cu 22 ianuarie, oferim avantajul preluării plății facturilor la energie pentru o perioadă de 6 luni, în anumite valori, precum și alte beneficii conexe. Un alt aspect cheie al CEZ Confort Asigurat este că va fi, probabil, primul produs energetic de pe piața românească comunicat clienților cu prețul total (toate elementele facturii calculate în prețul total), astfel încât clienții noștri să aibă și informații corecte despre costurile lor de energie.

Practic, punem la dispoziție o ofertă energetică avantajoasă cu posibilitatea de a o combina cu evenimente casnice / șomaj / COVID-19 / asigurare în situația unor daune electrice, adăugând în același timp servicii de asistență de urgență, în funcție de oferta aleasă CEZ Confort Asigurat – Energie , sau cel modernizat – CEZ Confort Asigurat Plus – Energie.

 

Cum comentați noul proiect ANRE (între timp a fost aprobat – n.red.) privind aplicarea obligației furnizorilor de a trimite clienților care nu au optat încă pentru serviciul universal și nici pentru ofertele concurențiale, informări lunare cu cea mai bună ofertă concurențială, până la mijlocul anului?

Odrej Safar: Salutăm orice inițiativă care duce la scăderea „tensiunii” actuale și ajutăm clienții să ia decizii în cunoștință de cauză. Vom respecta, ca întotdeauna, toate reglementările în vigoare. CEZ Vânzare este unul dintre cei mai mari furnizori de energie și gaze naturale din țară, cu o experiență puternică, care a implementat întotdeauna cerințele de reglementare. Astfel, acest caz particular nu va fi diferit, CEZ Vânzare fiind gata să se conformeze formei finale a ordinului, de îndată ce va fi pus în aplicare.

 

Aveți de mult timp, pe lângă ofertele de energie electrică, și câteva oferte de gaze naturale – ultima fiind chiar atractivă – ca produs singular sau ca pachet de electricitate – gaz natural. Există vreun interes pentru aceste oferte de gaz? În câte gospodării furnizați, până acum, gaz natural?

Ondrej Safar: Liberalizarea pieței gazelor naturale a fost o bună practică pentru CEZ Vânzare, deoarece am încercat, de asemenea, să creăm și alte oferte atractive de gaze cu multiple avantaje pentru clienții de gaze, în afară de cel mai mic preț de pe piață.

Portofoliul actual de oferte de gaze naturale al CEZ Vânzare include alături de CEZ Gaz general, oferte precum CEZ Gaz Optim, unde clienții beneficiază de un preț fix pentru gazul natural, indiferent de consumul respectiv, și de ofertele de spin-of-uri îmbunătățite – CEZ Gaz Optim Plus (diferențiat de existența unui abonament de 0,4 lei / zi / loc de consum, facturabil 6 luni / an, oferind clientului avantajul de a avea un preț fix al gazelor naturale, pe tot parcursul anului) și bineînțeles, CEZ Gaz Optim Online – un produs disponibil exclusiv online, care oferă cel mai avantajos preț pentru gazele naturale, 54 lei / MWh, împreună cu un abonament de 0,4 lei / zi / loc de consum, pe o perioadă de 12 luni.

La începutul anului 2021, CEZ Vânzare a înregistrat 16 038 de locuri de consum pentru gaze naturale, dintre care cel mai mare număr a ales CEZ Gaz Optim și CEZ Gaz Optim Plus.

După cum am menționat și pentru electricitate, CEZ Vânzare va continua să dezvolte noi produse, pe baza nevoilor clienților noștri.

 

Deși pentru cei care cunosc bine piața energiei electrice, întrebarea ar putea părea irelevantă, ne-ați putea explica de ce prețurile universale practicate de la 1 ianuarie 2021 sunt atât de ridicate, în comparație cu prețurile reglementate care erau aplicate înainte de începutul anul? Și, de asemenea, există câteva comentarii că ofertele dvs. concurențiale sunt scumpe și foarte apropiate de prețurile pentru serviciul universal. Cum ne puteți răspunde?

Ondrej Safar: După cum știm cu toții, începând cu 1 ianuarie, piața energiei este pe deplin liberalizată, ceea ce înseamnă că nu mai există nicio intervenție în formarea prețului. Înainte de 31 decembrie 2020, pentru portofoliul de clienți ai energiei care beneficiază de Serviciul Universal, achiziția de energie era asigurată la un preț reglementat, la un preț mult mai mic decât prețul energiei de pe piața liberă. Acesta este motivul pentru care prețurile pentru Serviciul Universal au fost crescute la nivel național, de către toți furnizorii de energie de ultimă instanță.

CEZ Vânzare a ținut cont întotdeauna de nevoile clienților săi atunci când a creat ofertele / produsele sau o gamă largă de beneficii. Pentru noi, este foarte important să fim un partener de încredere pentru clienții noștri și să le oferim produse și servicii de cea mai înaltă calitate. Acesta este motivul pentru care am decis să facem un pas îndrăzneț înainte și să introducem un produs comunicat la preț complet și să construim produse adresate regional atât pentru ​​gaze, cât și pentru energie electrică. Ceea ce poate părea un preț ridicat într-o listă de prețuri, se poate dovedi de fapt foarte competitiv dacă toate beneficiile și condițiile sunt analizate îndeaproape.

 

Credeți că există premise pentru ca la mijlocul anului 2021, CEZ să vină cu noi prețuri pentru serviciul universal, care ar putea fi mai mici decât cele pe care le aveți acum?

Ondrej Safar: Prețurile pentru clienții finali, în serviciul universal, precum și orice alte produse eligibile sunt stabilite în funcție de evoluția întregii piețe de vânzare a energiei, astfel încât orice scenariu dat ar putea fi posibil.

Cu toate acestea, este important să menționăm că România, ca membru al UE, face parte din piața europeană a energiei. Ceea ce înseamnă că piața energiei electrice din România este influențată nu numai de dezvoltarea pe piața românească, ci și de nivelul prețurilor din țările din vecinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *