Investițiile în rețelele electrice și de gaze făcute din fonduri europene nerambursabile vor fi remunerate suplimentar. Ordin ANRE

Investițiile care vor fi făcute de Transelectrica și de Transgaz și de operatorii de distribuție în rețelele de gaze și electricitate care beneficiază de cofinanțare europeană neranbursabilă vor avea o rată reglementată de rentabilitate (RRR) mai mare, potrivit unui comunicat al Autorității.

RRR este una dintre componentele tarifelor de distribuție ale gazelor și energiei electrice, plătite în final de toți consumatorii, în facturi. Pentru aceste investiții, nivelul RRR aprobate crește cu 2 puncte procentuale, deci ajunge la 8,39%, dar doar pe cota-parte din investiție care este suportată de operator în cadrul proiectului care este co-finanțat din fonduri UE nerambursabile.

Iată comunicatul ANRE:

“Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în ședința din data de 20.01.2021, ordinele privind modificarea metodologiilor de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport și de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale. Această modificare a avut în vedere stimularea realizării de investiții în infrastructura de rețea pentru care se pot atrage fonduri europene nerambursabile.

Astfel, rata reglementată a rentabilității aplicată investițiilor care se vor pune în funcţiune începând cu data de 1 februarie 2021, realizate de operatori prin cofinanțare din fonduri europene nerambursabile,  se majorează cu 2% peste cea aprobată pentru această perioadă de reglementare, care este de 6,39%.

Trebuie menționat faptul că accesarea fondurilor europene este o activitate laborioasă cu un grad ridicat de risc privind acceptarea inițială a finanțării proiectelor conform criteriilor de selecție ale Comisiei Europene, precum și derularea ulterioară a realizării acestora, inclusiv recuperarea fondurilor avansate inițial de către operatori.

Prin acordarea acestui stimulent se încurajează accesarea de fonduri europene pentru investițiile în obiectivele rețelei electrice/sistemului de gaze naturale care au ca scop implementarea politicilor europene de dezvoltare durabilă, economie concurențială și protejare a mediului prin decarbonizare”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *