Consumul instantaneu de energie electrică al României a depășit în această dimineață 9.700 MW, la ora 09.50, potrivit datelor Transelectrica.
La ora 09.51, consumul instantaneu de energie elecrtrică al țării era de 9.733 MW, conform datelor Transelectrica, pe fondul temperaturilor scăzute care se înregistrează acum în țară.
Principala sursă de generare de energie electrică erau, la acea oră, hidrocentralele, cu aprope 2.900 MW putere orară, umate de centralele de pe gaze, cele pe cărbune, și de centrala nucleară de la Cernavodă. În condițiile unui aport mic al turbinelor eoliene – situație cumva comuna în perioadele de ger (doar 34 MW), țara importa electricitate la o putere de aproape 1.700 MW la ora la care este scris acest text. Prognozele consultate de noi indică abia pentru mâine un aport semnificativ al vântului în generarea de energie electrică din România – media zilnică fiind undeva la 800 MW.
La ora redactării acestui text România importa, pe net, energie electrică pe toate granițele, după cum se vede și în imaginea atașata acestui text
Acest nivel al consumului instantaneu este cel mai mare din această iarnă, chiar peste cel de ieri seară, când se depășiseră 9.600 MW consum instantaneu. În 8 decembrie 2020, Transelectrica anunța cea mai mare valoare a consumului instantaneu din acel an, 9.389 MW, peste valoarea maximă din luna decembrie 2019.
În ianuarie 2020, valoarea maximă a consumului instantaneu a fost de 9.335 MW.
În istoricul ultimilor 5 ani, cel mai mare consum instantaneu de energie electrică a fost consemnat în luna ianuarie 2017, având o valoare de 9930 MW, a anunțat atunci Transelectrica.
Da cât vinde nu scrieți, numai cât importă??