Parlamentul European (PE) a adoptat pe 14 septembrie, un raport privind transparenţa pieţei de energie, care obligă comercianţii de energie en-gros să publice acordurile încheiate şi să se înscrie într-un registru unic, la nivel european.
„Documentul prevede monitorizarea în mod independent, la nivelul întregii Uniuni Europene, a comerţului en-gros cu energie, astfel încât statele membre să poată interveni atunci când sesizează un comportament anticoncurenţial. Monitorizarea acordurilor încheiate va fi realizată de Agenţia pentru cooperarea autorităţilor de reglementare din domeniul energetic (ACER), iar datele astfel obţinute vor fi furnizate statelor membre pentru ca acestea să ia măsurile care se impun”, se arată într-un comunicat al PE, citat de Money.ro
Regulile propuse interzic explicit manipularea pieţei şi tranzacţiile efectuate pe baza unor informaţii privilegiate.
Raportul prevede şi crearea unui registru european în care să fie înscrişi toţi comercianţii de energie. Firmele care nu se vor regăsi în registru nu vor putea participa la nicio tranzacţie cu energie.
Raportul subliniază că este important să se asigure încrederea consumatorilor şi a altor participanţi la piaţă în integritatea pieţelor energiei electrice şi gazelor, precum şi în interacţiunea echilibrată şi competitivă dintre cerere şi ofertă.
Ultimii trei miniştrii ai Economiei din România au interzis producătorilor de stat să vândă energia prin intermediari, obligându-i să comercializeze surplusul pe piaţa de profil OPCOM.
Cu toate acestea, mai mulţi traderi de energie cumpără electricitate de la compania de stat Hidroelectrica la preţuri preferenţiale pe baza unor contracte care au fost prelungite anul trecut până în 2018.