Noi estimări ale rezervelor energetice. Cât ne mai ajung gazul, ţiţeiul şi cărbunele

Rezervele sigure de ţiţei ale României sunt de 54,8 milioane tone, ceea ce ar ajunge pentru următorii 15 ani (la nivelul de producţie din 2010), iar cele de gaze naturale sunt de 109,2 miliarde metri cubi gaze, potrivit datelor prezentate marţi de ISPE.

Resursele geologice ale ţării sunt mult mai mari, însă acestea nu pot fi exploatate cu tehnologiile existente. Astfel, cele de ţiţei s-ar ridica la două miliarde tone, iar cele de gaze naturale, la 660,6 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate marţi de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), într-o conferinţă privind eficienţa energetică şi citând date ale Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).

În ceea ce priveşte resursele de huilă şi lignit, adică principalele tipuri de cărbune care se exploatează în România, acestea sunt mult mai mari şi exploatarea lor s-ar putea întinde pe o perioadă de 115 ani pentru lignit şi 260 de ani pentru huilă.

Astfel, resursele geologice de huilă ale României sunt de 1,416 miliarde tone, din care exploatabile sunt numai 602 milioane tone huilă, cantitate care ar ajunge pentru următorii 260 de ani.

Resursele geologice de lignit sunt de 9,65 miliarde tone, din care exploatabile sunt 3,29 miliarde tone lignit, iar perioada asigurată estimată este de 115 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *