Programul de Guvernare al Executivului Cîțu reia ideea construirii a patru centrale electrice în cogenerare noi, în București.
Trei dintre centrale urmează să fie construite de Electrocentrale București, societate aflată în subordinea Guvernului, iar o patra de către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie/Electrocentrale Grup, societăți de asemenea coordonate de stat.
Elcen apare cu trei proiecte de centrale noi, pe ansamblul actualelor CET Grozăvești, Sud și Progresu. Cităm din document:
“-Implementarea unei unități de cogenerare cu ciclu combinat în cadrul CTE Grozăvești, care presupune realizarea unei noi unități de producere de energie în cogenerare de înaltă eficiență în tehnologie ciclu combinat gaze-abur, cu funcționare pe gaze;
-Implementarea unei unități de cogenerare în ciclu combinat în cadrul CTE București Sud, care presupune realizarea unei noi instalații de cogenerare de înaltă eficiență (ciclu combinat gaz-abur) de circa 200 MWe și circa 200 MWt;
-Implementarea unei capacități noi de producere a energiei, în cogenerare de înaltă eficiență, cu funcționare pe gaze naturale, în cadrul CTE Progresul”
Potrivit declarațiilor mai vechi ale oficialilor companiei, la Grozăvești există deja un studiu de fezabilitate pentru apariția a 50 MW noi. Toate cele trei centrale necesită o investiție totală de 370 de milioane de euro, iar proiectele ai fost depuse pentru finanțare prin Fondul de Modernizare.
În ceea ce privește a patra nouă centrală din București, este menționată în programul de guvernare o invedstiție nouă pe amplasamentului vechiului CET Titan, unde este angrenată SAPE. Proiectul este destul de vechi, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că el a trenat pentru că Primăria Capitalei nu și-a dat acordul ca energia termică produsă aici să fie preluată în rețea pentru bucureșteni. Proiectul vechi presupunea tot o capacitate de 50 MW, în cogenerare.