La limită, statul român poate anula în orice moment subvenţiile acordate producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, chiar dacă, teoretic şi legal, schema de sprijin prin certificate verzi este valabilă timp de zece ani.
Momentan, pentru fiecare MWh produs în turbinele eoliene, de exemplu, investitorul primeşte un certificat verde (care acum, are o valoare de circa 55 de euro) iar, după modificarea legii 220/2008, va primi câte două astfel de certificate-lucru care se va întâmpla, cel mai probabil, din această lună. Totuşi, deşi schema de sprijin este valabilă timp de zece ani, cuantumul subvenţiei poate fi modificat în această perioadă. Autoritatea de Reglementare în Energie recunoaşte pentru proiectele de energie din surse regenerabile o rată de rentabilitate cuprinsă între 10 şi 12%, în funcţie de tipul de resurse regenerabile folosite. În cazul în care investitorul obţine o rata de rentabilitate cu cel puţin 10% mai mare decât cea recunoscută de ANRE, Autoritatea consideră că acesta este deja supra-compensat şi poate decide o scădere a numărului de certificate verzi pe fiecare MWh produs alocate acestuia.
“Scădere poate însemna şi eliminare” a spus însă Zoltan Nagy Bege, director în cadrul ANRE, prezent la Romanian Wind Energy Forum 2011. „Schema de compensare prin certificate verzi se aplică în perioada 2011-2021. Dacă, inclusiv în această perioadă se constată că investiţiile se vor putea susţine şi fără certificate verzi, şi vor atinge pragul de rentabilitate de 10%, este posibil ori să renunţăm la certificate, ori să le diminuăm numărul” a spus Nagy. Doar cu titlu de exemplu, directorul ANRE a spus că s-ar putea face un astfel de calcul peste cinci ani. Cel mai probabil o astfel de decizie ar putea fi luată doar în urma consultării cu reprezentanţii Comisiei Europene.
Părerile sunt împărţite. Voci din sistem susţin că, în cel mult cinci ani, investiţia într-o turbină eoliană este deja amortizată, cu schema de sprijin de 2 certificare verzi/MWh, deci s-ar putea ajunge la o diminuare a subvenţiilor. Pe de altă parte, persoane din mediul politic spun că investitorii nu vor ajunge niciodată în situaţie de supracompensare, caz în care ANRE poate decide diminuarea subvenţiilor, pentru că aceştia “îşi vor creşte artificial costurile”
Potrivit programului convenit cu Comisia Europeană, în anul 2020, 28% din consumul naţional de energie electrică al României trebuie să provină din surse regenerabile de energie. Subvenţiile totale acordate de stat şi, plătite ulteritor de consumatorii finali se ridică la 10 miliarde de euro, în această perioadă. La sfârşitul anului trecut erau operaţionali 442 MW instalaţi în centrale eoliene, ţinta fiind de 1.000 MW pentru acest an, vântul fiind de departe principala sursă de energie regenerabilă vizată de investitori în România.