Factura la încălzire este partea dominantă a cheltuielilor cu utilitățile în timpul iernii. Ideală ar fi reabilitarea termică a locuinței dvs, dar chiar și fără ea, există câteva soluții simple, la îndemâna oricui, pentru a reduce risipa de energie și, implicit, factura.
Încălzirea acoperă un procent important în bugetul de cheltuieli al unei familii în sezonul rece. Termoizolarea pereților reprezintă măsura cu cel mai mare impact în factură, ce poate conduce la economii de până la 40%. Și obiceiurile de consum responsabil contribuie însă la reducerea cheltuielilor. Iată câteva acțiuni simple care vă ajută să economisiți bani și energie, fără a pierde din confort, având în același timp un impact mai mic asupra mediului, prezentate de Energy Policy Group, coordonatorul programului România Eficientă:
Setați termostatul la 20 grade Celsius, temperatură optimă pentru sănătatea, confortul și bugetul vostru. Un grad în minus la termostat vă ajută să reduceți factura cu până la 10% pe an. În timpul nopții, este suficientă și o temperatură de circa 18 grade Celsius în locuință.
Cea mai bună opțiune este aceea de a alege un termostat inteligent, care vă ajută să controlați mai bine temperatura în funcție de necesitățile voastre. De pildă, poate programa funcționarea centralei pe intervale orare, zi de lucru sau weekend. Țineți cont că setarea unei temperaturi mai mari în termostat decât cea pe care o doriți în casă nu va încălzi mai repede locuința, fiindcă rata de încălzire rămâne aceeași.
Nu acoperiți caloriferul cu haine, îndepărtați fotoliile sau alte lucruri care împiedică transmiterea căldurii. Puteți reduce astfel costurile de încălzire cu până la 20%. Mai trebuie să țineți cont că dacă peretele pe care e montat radiatorul este slab izolat, cea mai mare parte a căldurii se va risipi afară. Dacă nu puteți face o izolație corespunzătoare, montați un panou care reflectă căldura între calorifer și perete înspre interior.
Profitați de căldura gratuită a soarelui. Mențineți curate ferestrele orientate spre sud și trageți draperiile deoparte, pentru a permite soarelui să vă încălzească natural locuința. Nu uitați să acoperiți ferestrele la loc când se lasă seara, pentru a opri aerul rece din exterior. Dacă puteți, înlocuiți ferestrele simple cu ferestre cu dublu vitraj, care pierd cu 50-70% mai puțină căldură. Dacă nu, folosiți draperii groase.
Dacă simțiți curent în casă, înseamnă că pierdeți căldură. Etanșeizați cadrele de ferestre și acoperiți spațiile de sub uși. De asemenea, înlocuiți garniturile de etanșare deteriorate ale ușilor și ferestrelor. Pentru intrarea în casă, alegeți o ușă bine izolată, care să țină frigul afară.
Efectuați întreținerea centralei termice în mod regulat, pentru a scădea factura de încălzire cu până la 20%. Mai trebuie să țineți cont că un sistem de încălzire vechi și ineficient va avea un consum mai mare de energie, ceea ce înseamnă facturi mai mari.
Izolați țevile de apă caldă pentru a reduce pierderile termice de pe traseu și verificați permanent caloriferele dacă se încălzesc uniform. În cazul în care găsiți zone mai reci, trebuie să aerisiți radiatorul. Faceți oricum acest lucru la începutul sezonului rece, pentru a elimina aerul care împiedică distribuirea uniformă a căldurii.
Nu uitați să aerisiți locuința zilnic. E de preferat să faceți acest lucru în miezul zilei, când afară e mai cald, în reprize scurte. Opriți întotdeauna termostatul caloriferului când aerisiți.