Listarea Hidroelectrica continuă să fie o prioritate pentru Fondul Proprietatea, dar mediul politic şi cadrul legislativ volatil din acest moment îngreunează progresul listării, a afirmat, vineri, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondulului Proprietatea, citat de Mediafax.
„Listarea Hidroelectrica continuă să fie o prioritate pentru noi, din păcate însă mediul politic şi cadrul legislativ volatil din acest moment îngreunează progresul listarii. În acest moment consilierii juridici şi de capital au fost numiţi pentru potenţiala listare pe bursă a Hidroelectrica”, a spus Johan Meyer într-o conferinţă de presă, întrebat despre listarea Hidroelectrica.
Potrivit acestuia, cea mai mare problemă rămâne dezacordul dintre Guvern şi Parlament, ce creează un blocaj atât pentru listarea Hidroelectrica, cât şi pentru piaţa de capital românească, iar cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru acţionari este să le oferi acestora stabilitate şi predictibilitate.
„Hidroelectrica este pregătită pentru un IPO, însă este în continuare nevoie de sprijin politic. Sperăm ca după alegerile din decembrie să progresăm în procesul listării”, a spus Johan Meyer.
Întrebat despre tranzacţia OMV-Petrom şi fondurile obţinute din aceasta, Johan Meyer a declarat că dimensiunea tranzacţiei este o funcţie a mecanismului dintre cerere şi ofertă.
„Faptul că am reuşit să vindem 3% indică faptul că a existat cerere pentru 3% din companie, la un preţ ce a fost potrivit pentru noi…Fondurile obţinute din această tranzacţie vor fi folosite atât pentru a maximiza randamentele către acţionari, cât şi pentru a lua în considerare alte potenţiale investiţii potrivite pentru Fond”, a spus Johan Meyer.
De asemenea, el a fost întrebat despre industriile ce vor continua să fie afectate de pandemie şi cele care îşi vor reveni şi a afirmat că „este foarte dificil să continui să operezi în piaţă având în vedere restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii de coronavirus”. Potrivit reprezentantului FP, industriile care au nevoie de prezenţa fizică a oamenilor vor avea în continuare de suferit pe termen scurt spre mediu.
Pe de altă parte, Meyer a fost întrebat despre strategia fondului şi posibilitatea de a lua în calcul şi investiţiile de tip private equity.
„Este o oarecare concepţie greşită despre faptul că Franklin Templeton are în vedere doar companiile aflate deja în portofoliu, întrucât este de datoria noastră, ca administratori de investiţii, să ne uităm la toate oportunităţile din piaţă. Astfel, continuăm să evaluăm toate oportunităţile de investiţii, comparându-le cu obiectivele acţionarilor noştri”, a explicat Johan Meyer.
În opinia sa, una dintre problemele întâlnite în tranzacţiile de tip private equity este aceea că acestea tind să fie, de obicei, relativ mai mici decât investiţia în sine şi astfel, este necesară o investiţie iniţială destul de mare pentru a vedea anumite efecte, fiind nevoie de o analiză amănunţită în cazul în care Fondul va face o astfel de investiţie.