Capacitatea instalată în eolian și fotovoltaic se va dubla în următorii cinci ani la nivel global și va depăși atât capacitatea instalată a centralelor pe gaz, cât și pe cea a grupurilor energetice pe cărbune, potrivit unui nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) axat pe evoluția regenerabilelor în următorii ani.
IEA anticipează, la nuvel global, o creștere a capacității instașate în parcurile eoliene și fotovoltaice de 1.123 GW în următorii patru ani, ceea ce ar însemna că aceste surse de energie depășesc capacitatea instalată pe gaze în 2023 și cărbunele în 2024.
“Reducerea costurilor și sprijinul politic susținut vor conduce la o creștere puternică a surselor regenerabile de energie după 2022. În ciuda provocărilor apărute în urma crizei Covid, fundamentele extinderii regenerabilelor nu s-au schimbat. Energia fotovoltaică și parcurile eoliene terestre sunt deja cele mai ieftine capacități noi de generare de energie electrică în majoritatea țărilor de astăzi. În țările cu resursă bună și finanțare ieftină, centralele eoliene și fotovoltaice solare sunt o provocare deja pentru combustibilii fosili. În ansamblu, sursele regenerabile de energie vor reprezenta 95% din creșterea netă a capacității globale instalate până în anul 2025”, arată raportul.
IEA anticipează că, defalcat, forovoltaicele vor “acapara” 60% din tot ce înseamnă capacități instalate noi până în 2025, iar eolianul 30%, ultim sursăp atât ca urmare a scăderii costurilor cu tehnologia, cât și a creșterii sectorului eolianului offshore, prezent acum mai ales în Europa, care se va extinde și în China și Statele Unite.
Totuși, IEA avertizează: “Creșterea rapidă a surselor regenerabile intermitente din întreaga lume necesită o atenție sporită a politicilor pentru a se asigura că acestea sunt integrate în mod sigur și rentabil în rețea”.