În condițiile în care eficiența energetică a clădirilor face și ea parte din planul Comisiei Europene de neutralitate climatică, Bruxelles-ul a lansat oficial ceea ce se cheamă “A renovation wave for Europe” – ne înverzim clădirile, creăm locuri de muncă, ne îmbunătățim viața.
Fondul imobiliar european cuprinde circa 220 de milioane de clădiri care au fost construite înainte de anul 2001, adică 85% din toate clădirile de pe continent. 85-95% din clădirile care există astăzi vor rămâne în picioare și în 2050. Majoritatea clădirilor existente nu sunt eficiente din punct de vedere energetic iar încălzirea și răcirea lor se face cu tehnologii vechi, mari consumatoare de energie. În ansamblu, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul total de energie al Uniunii Europene și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Astăzi, doar 11% din fondul de clădiri existente din UE este cumva reparat/îmbunătățit an de an iar lucrările de renovare abordează foarte rar performanța energetică a clădirilor. Doar 1% din stocul total de clădiri este renovat in sensul eficientizarii energetice în fiecare an, iar în întreaga Uniune renovări profunde care să scadă consumul de energie cu cel puțin 60% sunt efectuate în doar 0,2% din clădirile care sunt renovate, și asta doar în unele părți ale continentului. În acest ritm, ar dura secole pentru a se atinge acel obiectiv de “net zero” emisii în sectorul construcțiilor și, de aceea, Comisia a venit cu această nouă politică.
Obiectivul este, cel puțin, dublarea ratei anuale de reabilitare/modernizare profundă din punct de vedere energetic a locuințelor și clădirilor nerezidențiale, care ar trebui să aibă drept rezultat renovarea a 35 de milioane de clădiri până în 2030. Rata de renovare și profunzimea renovării vor trebui menținute și după 2030 la niveluri ridicate pentru a atinge neutralitatea climatică la nivelul UE până în 2050.
Avantajele, despre care vom discuta pe larg în alte texte legate de această temă înseamnă, pe lângă atentuarea sărăciei energetice (34 de millioane de europeni nu își permit încălzirea adecvată a locuinței) prin scăderea facturilor și clădiri mai prietenoase cu mediul și mai pregătite pentru schimbările climatice, și un stimul conomic important, mai ales în economiile locale. Lucrările de renovare profundă necesită multă muncă, deci creează locuri de muncă și se esrimează că, până în 2030 vor fi create 160.000 de locuri de muncă sustenabile în sectorul construcțiilor, suplimentar, ca urmare a acest “val al renovării”. Asta în condițiile în care în acest sector sector, mai mult de 90% din operatorii economici sunt IMM-uri, puternic afectate de impactul economic al crizei COVID-19 – activitatea în construcții au scăzut cu 16% față de 2019, în Europa.
Mai multe despre acest mare proiect al Europe puteți afla urmărind a doua ediție a forumului România Eficientă, A renovation wave across Europe, un eveniment online cu o participare selectă, atât din România, cât și din partea oficialilor Comisiei Europene, un eveniment online organizat de EPG, în data de 10 noiembrie,
e-nergia.ro este partener media al evenimentului.