Randamentul centralei de la Brazi a fost stabilit la 10%, pe baza inputurilor de la nivel internaţional, indiferent de evoluţia coşului intern, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.
“Centrala de la Brazi a fost construită pe baza unor inputuri la nivelul internaţional. Ne aşteptăm să avem o rată de profitabilitate de peste 10%, pe baza preţurilor internaţionale la electricitate şi la gaz. Este adevărat că existenţa unui preţ mai mic la gaze ar fi influenţat pozitiv această profitabilitate, dar decizia a fost pe baza preţurilor internaţionale” a afirmat Mariana Gheorghe.
Amintim că, potrivit unei reglementări mai vechi a Guvernului, Petrom este obligată să importe gaze într-un procenta aplicabil la cantităţile vândute, procentele lunare fiind stabilite de ANRE. Implicit, Petrom va fi obligată să importe gaze şi pentru alimentarea centralei.
Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom (SNP), a anunţat miercuri că se aşteaptă ca centrala electrică de la Brazi precum şi parcul eolian de la Dorobanţu să demareze producţia comercială în a doua jumătate a acestui an, marcând intrarea OMV în domeniul producţiei de electricitate, informează un comunicat de presă.
Centrala de 860 MW de la Brazi a livrat primele cantităţi de energie în reţea în luna iunie. Investiţia se ridică la 500 de milioane de euro.