Claudiu Crețu, administratorul special al Electrocentrale București crede că soluția avansată în repetate rînduri în trecut, dar mereu amânată, este fuziunea dintre Elcen și Termoenergetica. El a mai arătat și cum s-a pregătit compania pentru iarnă.
Crețu a fost întrebat, la o conferință pe teme energetice organizată de Profit.ro, dacă, în condițiile în care s-a schimbat primarul Capitalei, rămâne valabilă ideea fuziunii dintre companiile care produc, respectiv distribuie energia termică în Capitală.
“Rădăcina tuturor problemelor în sistemul de termoficare al Bucureştiului stă în această împărţire a producătorului Elcen, pe de o parte, la Ministerul Economiei, Energiei şi transportatorul şi distribuitorul de energie termică, RADET, actualmente Termoenergetica, în subordinea Primăriei Capitalei. Această separare a dus la întârzieri de plăţi, neînţelegeri, nesincronizare a repartaţiilor şi a investiţiilor, acele penalităţi care s-au rostogolit. Soluţia corectă este integrarea sistemului”, a spus Crețu.
“Planul de reorganizare al Elcen prevede mai multe opţiuni, inclusiv opţiunea Primăriei de a achiziţiona activele Elcen. Am vorbit cu primarul Nicuşor Dan şi despre planul de reorganizare şi despre viziune.
Problema stă în capacitatea primăriei de a putea susţine financiar această situaţie, întrucât cunoaştem că Primăria are o gaură, ca să vorbesc elevat, de câteva miliarde de lei. Deci provocarea noului primar este să aducă primăria pe zero, de a plăti aerieratele şi totodată de a investi în viitor. E nevoie de o analiză serioasă, pe cifre. În paralel, şi Romgaz face o analiză de preluare a activelor Elcen. Important este să ieşim din insolvenţă şi să ajungem la o sănătate financiară. Cât timp primăria nu este partener într-un asemenea proiect, cum din păcate s-a întâmplat în ultimii doi ani, evident că nu mai eşti credibil şi bancabil, iar problemele se acumulează ca un bulgăre de zăpadă”, a continuat oficialul Elcen.
Crețu a amintit de problemele pe care le are termoficarea din București
“Sistemul de energie termică al Bucureştiului este în al doisprezecelea ceas, repet acest lucru de vreun an, doi. Ca în bancul cu Petrică şi lupul, până în acest an unii nu credeau că suntem în colaps, dar iată că toată vara cetăţenii oraşului Bucureşti s-au plâns de calitatea serviciului, lipsa apei calde şi lipsa parametrilor de apă caldă.
El s-a arătat însă optimist pentru viitor, având în vedere interesul primarului general ales, Nicuşor Dan, care a venit în vizită la Elcen a doua zi după câştigarea alegerilor.
“A fost o vizită istorică, a fost pentru prima dată când un primar al Capitalei a venit în vizită la Elcen. Am avut o discuţie consistentă, de trei ore, pentru a gândi soluţii şi drumuri de urmat pentru încălzirea bucureştenilor şi investiţiile viitoare. Contextul este unul optimist. Însă aceste investiţii nu pot fi făcute prin magie în două săptămâni sau într-o lună, aşa că această iarnă o vom trece printr-un management de criză, printr-o gestionare a avariilor cât se poate de rapidă, astfel încât să nu fie probleme”, a spus Crețu.
Pregătirile de iarnă
“Elcen a modernizat instalaţiile de ardere pentru şase cazane şi mai avem unul în lucru, va fi finalizat luna viitoare, pentru a îndeplini restricţiile de mediu. A fost un efort extraordonar, la 3 cazane am făcut şi punerea în funcţiune, la celelalte trei suntem în probe.
Aceste cazane sunt din anii 60-70-80, dar e nevoie de investiţii în centrale noi, în ciclu combinat, de nouă generaţie, eficiente raportat la consumul de gaze şi la emisii. Perspectiva pare optimistă având în calcul Fondul de Modernizare, cunoaştem că UE prin directive susţine cogenerarea de înaltă eficienţă”, a mai spus oficialul Elcen.