Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, care are un plan de restructurare și decarbonare ce prevede conversia unei părți din capacitatea instalată din cărbune pe gaze, nu va abandona unele centrale pe cărbune, unde va investi circa 300 de milioane de euro, potrivit unei declarații a directorului general al companiei, Daniel Burlan.
„Complexul Energetic Oltenia face acum ceea ce sistemul energetic trebuia să facă mai demult, adică acel mix energetic pentru a reduce amprenta de CO2. CE Oltenia produce acum energie doar pe cărbune şi intenţionăm ca prin programul de restructurare prin planul de decarbonare să reducem emisiile de la 0,82 tone CO2 pe MW oră, cât este în prezent, la 0,74 tone în 2025 şi la 0,51 tone CO2 pe MW oră începând cu 2026. Vom diversifica producţia de energie în acest sens.
Avem avantajul deţinerii unor suprafeţe de teren pe care intenţionăm să construim opt parcuri fotovoltaice care înseamnă o putere instalată de 735 MW şi transformarea unor grupuri energetice pe cărbune din termocentrale în grupuri pe gaze. Vom închide grupurile pe cărbune din termocentrala Işalniţa, unde vom construi o termocentrală pe gaz de 845 MW şi vom închide două grupuri la Turceni, unde vom construi o termocentrală pe gaz de 435 MW şi vom tehnologiza o microcentrală la o putere de 9,9 MW.
Toate acestea înseamnă bani, valoare investiţiilor noi se va ridica la 1,4 miliarde euro, jumătate din această sumă urmând a fi acoperită din fondurile CE Oltenia, iar cealaltă jumătate din accesarea fondurilor de modernizare”, a declarat Burlan, la coferința online “Energia în priză”, organizată de publicația Bursa.
„Pe lângă toate acestea, vom face investiţii de eficientizare şi în grupurile care vor rămâne pe cărbune. Valoarea acestor investiţii înseamnă 300 milioane euro şi va fi asigurată din sursele CE Oltenia. Este un plan de restructurare ambiţios. (…) Toată lumea se teme când aude de plan de restructurare. Personalul este îmbătrânit în companie şi în perioada următoare se va ieşi masiv la pensie. Restructurarea personalului va fi una pe cale naturală şi vom fi nevoiţi să angajăm personal pentru a întineri forţa de muncă. Cred că CE Oltenia va deveni, la finele anului 2025, o societate viabilă şi profitabilă cu investiţii viabile şi sustenabile”, a continuat Burlan.
Directorul nu a detaliat, dar ceea ce este cert este că planul de restructurare și decarbonare al CEO prevede și finalizarea investiției în modernizarea blocului 5 de la Rovinari, pe cărbune. Grupul a fost oprit în anul 2014, având nevoie de retehnologizare. Reabilitarea sa are drept scop reducerea emisiilor poluante, dar şi creşterea duratei de viaţă cu 100.000 de ore. Reabilitarea sa are un cost total de circa 140 de milioane de euro, mare parte din lucrări au fost făcute, şi trebuia finalizată în anul 2020, însă CEO nu a mai avut suficienți bani, în condițiile în care a trebuit, mai întâi, să plătească certificatele de emisii.
Directorul companiei a mai spus că planul de restructurare al companiei a fost prezentat și ministrului Economiei și Energiei, Virgil Popescu, care a oferit asigurări privind sursele de finanţare pentru realizarea investiţiilor prevăzute.