Cel mai mare producător de energie electrică a exportat aproape 1 TWh de energie electrică, prin doi traderi. Preţul obţinut este de două ori mai mare decât costul de producţie.
Compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a exportat anul trecut 989.749 MWh de energie electrică, potrivit raportului administratorului companiei, publicat de Fondul Proprietatea. Cantitatea livrată efectiv este cu circa o treime mai mare decât cea bugetată iniţial de companie (750.000 MW). Pentru cantitatea de aproape un TWh vândută la export, Hidroelectrica a primit 161,4 milioane de lei, deci rezultă un preţ de vânzare de 163 de lei/MWh.
Potrivit datelor Hidroelectrica, costul de producţie al energiei electrice a fost, în 2010, de 82,5 lei/MWh, iar costul mediu anual de livrare, în care este inclus şi costul de achiziţie de energie, a fost de 94,77 lei. Deci preţul de vânzare la export a fost de două ori mai mare decât costul de producţie, dacă nu se iau în calcul şi achiziţiile de energie.
Preţul a fost mult mai bun şi decât ce încasează Hidroelectrica de la cel mai mare client al său, Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din România, printr-un controversat contract de furnizare pe termen lung. Anul trecut, pentru cei 3,1 TWh livraţi către Alro, compania Hidroelectrica a încasat 348,8 milioane de lei, rezultând un preţ de 112 lei/MWh.
Cei aproape un TWh de energie hidro au fost exportaţi prin două companii, mai cunoscute prin faptul că au fost/sunt şi traderi de energie pe piaţa internă: ATEL şi Energy Financing Team (EFT). Prin prima firmă s-au exportat 152.431 MWh, pentru care Hidroelectrica a primit 25,8 milioane de lei, iar prin cea de-a doua 837.318 MWh, pentru care compania a încasat 135,6 milioane de lei.
Livrările totale de energie electrică ale Hidroelectrica au însumat anul trecut 22,5 TWh, cea mai mare parte fiind vândută pe piaţa concurenţială.