Grupul austriac anunță un program amplu de eficiență energetică a celei mai mari rafinării pe care o deține.
“OMV, compania internațională integrată de petrol și gaze cu sediul la Viena, și-a declarat angajamentul față de Acordul de la Paris și obiectivele UE privind clima și și-a stabilit câteva obiective ambițioase. OMV s-a angajat să atingă emisii zero net ale operațiunilor până în 2050 sau mai devreme. Pe drumul său către zero net, OMV a stabilit obiective intermediare concrete: până în 2025 se va strădui să-și reducă intensitatea carbonului în rafinare cu cel puțin 20% (față de 2010)”, se arată într-un comunicat al grupului petrolier.
Un factor în realizarea operațiunilor net-zero în rafinăriile OMV sunt măsurile de eficiență energetică. O astfel de măsură este programul de audit de la rafinăria Schwechat. 85% din energia electrică necesară funcționării rafinăriei este generată de patru turbine cu abur. În cursul programului de audit, trei din cele patru turbine cu abur au intrat în revizie. Două dintre turbine au fost deja echipate cu lame 3D cu geometrie modernă, iar a treia urmează în anul următor. Noile pale, construite cu tehnologie de ultimă oră, îmbunătățesc performanța turbinelor cu aburi și, prin urmare, eficiența acestora, reducând simultan emisiile de CO2 cu 40.000 de tone metrice încă din acest an. Din 2021, se așteaptă economii de 60.000 de tone de CO2 pe an.
„Protecția climei și eficiența merg mână în mână. Programul de audit de la Schwechat este un exemplu excelent al modului în care aplicăm în mod continuu inovația pentru a ne face operațiunile mai eficiente și, prin urmare, mai ecologice în viitor ”, spune Thomas Gangl, directorul operațional al OMV în Upstream, în comunicat.
O altă măsură de eficiență energetică este dezvoltarea unui „geamăn digital” pentru a optimiza taseul de preîncălzire al unității de distilare a țițeiului din rafinăria Schwechat: Aici, simularea procesului este utilizată pentru a ajuta la optimizarea selecției ciclurilor de curățare și a condițiilor de curgere în schimbătoarele de căldură. Rezultatul este o altă creștere a eficienței și reducerea a până la 18.000 de tone metrice de CO2 anual.
Controlere digitale sunt implementate în rafinărie pentru a echilibra fluctuațiile buclelor de control, de exemplu în unitatea de butadienă sau atunci când se re-utilizează căldura procesului de evacuare. CO2-ul economisit aici ajunge la aproximativ 4.000 de tone metrice pe an și măsura este pe cale să fie finalizată.
OMV a format o echipă internă pentru a dezvolta și implementa măsuri de eficiență energetică și pentru a economisi CO2; această echipă este responsabilă de implementarea acestor optimizări pe baza nevoilor fiecărui sit individual.
Rafinăria Schwechat, de lângă Viena, este cea mai mare dintre cele trei rafinării ale grupului OMV, care controlează Petrom, și are o capacitate de rafinare de 9,6 milioane de tone pe an.