UPDATED Producția națională de gaze a scăzut dramatic azi. Un sfert din gazul din rețea este acum din import

Datele Transgaz arată o scădere semnificativă a producției interne de gaze naturale astăzi, iar România importă gaze prin trei puncte de interconexiune cu rețelele vecine, o situație destul de rar întâlnită mai ales în această perioadă.

UPDATED: Cauza ar fi scăderea producției Petrom, din cauza unor lucrări planificate la hub-ul de la Hurezani, din Oltenia. Detalii la finalul textului.

Producția internă de gaze intrată în sistemul național de transport este, azi, de sub 20 de milioane de metri cubi de gaze, undeva la 205.000 MWh, potrivit datelor Transgaz. Volumul este mult mai mic decât cel din zilele trecute când, pe fondul majorării cu circa 10% a producției Romgaz, media era de circa 250.000 MWh.

În metri cubi, azi intră în total în sistemul național de transport 25,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi, dintre care 19,5 milioane producție internă și 5,7 milioane metri cubi din import. De menționat că, potrivit datelor Transgaz, astăzi România importă gaze pri trei puncte de interconexiune cu rețelele vecine, situație mai rar întâlnită. Pe la Arad, din Ungaria, pe la Isaccea, din Ucraina și prin gazoductul Ruse-Giurgiu din Bulgaria (flux de gaz doar șapte ore), care în mod tradițional este puțin folosit.

Producția internă de gaze este asigurată preponderent de Petrom și Romgaz.

UPDATE 16.10 Scădere a producției Petrom, din cauza unor lucrări planificate – surse

Potrivit unor surse citate de Agerpres, situaţia se datorează faptului că OMV Petrom a început lucrări de revizie la instalaţiile de la Hurezani, principalul hub de gaze din ţară, lucrări care vor dura câteva zile.

Din acest motiv, compania și-a redus producția cu circa 4 milioane de metri cubi de gaz, pe care însă îl importă, pentru a-și onora obligațiile față de clienți.

Astfel că producţia este compensată cu importuri prin trei puncte de interconectare: Isaccea (200.000 de metri cubi pe oră), Giurgiu (54.000 de metri cubi pe oră) şi Csanadpalota (34.000 de metri cubi pe oră).

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul OMV Petrom, hub-ul de gaze de la Hurezani deserveşte patru dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din portofoliul companiei, este situat în judeţul Gorj şi include cea mai mare staţie de tratare a gazelor din ţară.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *