Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că se aşteaptă la o redresare deplină a cererii de ţiţei pe plan global în trimestrul doi din 2021, transmit TASS şi Reuters, preluate de Agerpres.
În prezent, redresarea cererii globale a încetinit, iar Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, ar trebui să restabilească gradual producţia, în linie cu redresarea cererii, pentru a nu supraîncălzi piaţa, a afirmat Novak la postul de televiziune Rossiya-24.
Acesta a adăugat: „În prezent furnizarea este mai scăzută decât cererea cu aproximativ 1,5 – două milioane de barili, ceea ce permite reducerea graduală a stocurilor. Aceste evoluţii sprijină echilibrul pieţei şi evoluţiile pozitive”.
Conform unui raport consultat de Reuters, alianţa OPEC+ nu a recomandat la reuniunea de joi modificarea actualei ţinte de reducere a producţiei cu 7,7 milioane de barili pe zi (bpd), sau aproximativ 8% din cererea globală.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a crescut joi cu 1,08 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 43,30 dolari.+
Pandemia de coronavirus (Covid-19) ameninţă speranţele unei redresări economice globale, reducând cererea pentru combustibili, deşi declinul preţului ar putea majora profiturile rafinăriilor, se arată într-o analiză realizată de Eurasia.
Reducerea record a producţiei de către Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, a ajutat la sprijinirea preţului, dar datele economice sumbre raportate aproape zilnic reduc perspectivele privind cererea de ţiţei.
Firma de consultanţă Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 40 de dolari în prezent.