Soluția tehnică a fost dezvoltată în parcul eolian CEZ din județul Constanța, echipa de specialiști pornind acțiuni de măsurare a poziției nacelelor a 20 de turbine eoliene în scopul perfecționării unei metode tehnice care să determine gradul de dezaliniere față de vânt a turbinelor eoliene cu ax orizontal, cu mai puține erori decât metodele folosite în prezent, în sector, arată CEZ, într-un comunicat
O turbină eoliană poate pierde până la 4% din producția anuală de energie verde ca urmare a unei dezalinieri de ±12° față de vânt. De exemplu, producția totală netă de 1 185 GWh, realizată în anul 2019 de parcul eolian CEZ ar fi fost diminuată cu aproximativ 12 GWh, echivalentul energiei electrice necesare alimentării a 4000 locuințe timp de un an, dacă se ia în considerare o pierdere de doar 1% la nivelul celor 240 de turbine ale parcului, pierdere evitată ca urmare a aplicării tehnicii de măsurare marca CEZ.
Grupul CEZ în România și-a propus captarea fluxului de vânt maxim posibil la toate turbinele sale, executând aproximativ 55 de măsurători anuale și numeroase experimente de corelare a mai multor tehnici de măsurare.
CEZ a finalizat până în prezent gradul de dezaliniere la 40% din turbinele sale și a solicitat Oficiului European de Brevete certificarea soluției tehnice dezvoltate, acțiune aflată în stadiul de analiză.
“În România construim deja de câțiva ani un hub de know how în jurul eolienelor iar inițiativa analizată în prezent de Oficiul European de Brevete este doar unul dintre rezultatele obținute. Grupul CEZ în România rămâne ca de fiecare dată în pas cu tehnologia și inovația și caută să dezvolte programe și servicii care să devină modele de bună practică pentru sectorul energetic național și internațional”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ România.
Detalii despre soluția tehnică marca CEZ vor fi dezvăluite publicului larg, după finalizarea procedurii de brevetare.
Grupul CEZ în România este reprezentat prin 9 companii – Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power, CEZ ESCO România.
Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.
Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde euro şi conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.