Pierderile din rețeua de termoficare a Bucureștiului, 2,2 milioane de litri de apă pe oră, duc sistemul la colaps. Riscăm să se oprească tot, la iarnă

Electrocentrale Buccurești, furnizorul de energie termică al Capitalei, atrage atenția că pierderile din rețeaua de termoficare au crescut enorm în ultimii ani și au ajuns aproape de nivelul critic la care rețeaua nu mai poate funcționa. Dacă va fi frig la iarnă, orașul riscă să rămână fără căldură, ba chiar ar putea apărea și probleme în alimentarea cu electricitate.

Elcen trage un semnal de alarmă cu privire la o problemă gravă ce generează în acest moment riscuri majore pentru sezonul de iarnă următor, cu posibile consecințe negative atât asupra alimentării cu apă caldă și căldură a bucureștenilor, cât și asupra alimentării cu energie electrică necesară funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național.

Compania vorbește despre “creșterea explozivă a pierderilor de agent termic din rețeaua de termoficare, aflându-se foarte aproape de valoarea maximă peste care devine practice imposibilă o garantare sigură și stabilă a alimentării cu energie termică și electrică în perioada următoare”

“Faptul că sistemul de termoficare din București înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă și necesită o atenție deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp.

Pierderile au ajuns în prezent la 2200 de tone de apă fierbinte pe oră. Fără lucrări de reparații, rețeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de litri de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul și clădirile”, arată Elcen.

Compania arată că, dacă în 2016 pierderile erau de 800 t/h, în 2019 s-a ajuns la 1.200 t/h, iar în iarna trecută acestea au explodat: 2.200 t/h.

Iată situația, grafic:

Situația nu este nouă, iar noi am scris despre ea, cu explicațiile referitoare la riscurile despre care vorbește Elcen acum, încă de acum un an. Puteți citi textul aici:

Sistemul de termoficare al Bucureștiului a ajuns să se autodistrugă, în fiecare oră în care livrează căldură. Explicații

“De remarcat că în aceeași perioadă a anului trecut, pierderile erau de 1200 t/h, iar odată cu debutul sezonului rece anterior (2019-2020), acestea au urcat vertiginos la peste 2000t/h, deși a fost o iarnă extrem de blândă (iarna 2019 a fost declarată în mod oficial cea mai călduroasă din istorie pentru Europa). Acest lucru a făcut ca sistemul să funcționeze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, au fost uriașe pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare în care se afla la acel moment.

Se observă, de asemenea, o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an: de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h. În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparații semnificative în rețea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii și a furnizării energiei electrice în perioada următoare.

În condițiile în care suntem foarte aproape de un vârf al pierderilor de 2300 t/h și sezonul rece nu a început încă, precum și în situația în care nu sunt realizate lucrări de reabilitare/modernizare a rețelei, dorim să ne manifestăm îngrijorarea profundă cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică și electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020-2021.

Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia”, mai arată Elcen.

 

2 Comments

  1. Debitele Argesului si Dambovitei nu pot asigura aceste pierderi. Atunci de unde apa? Elcen plateste cuiva apa pecare o consuma in procesul tehnologic?

    1. Argesul are la iesirea din zona piemontana un debit de app 40 mc/s, adica 40 t/s. Sunt suficiente 55 de secunde pentru cele 2200 t necesare intr-o ora. Comentariul e valabil strict referitor la debitele Argesului si Dambovitei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *