Turbinele eoliene au produs mai multă electricitate decât toate centralele pe cărbune la un loc, în primele șase luni, în România

Disecarea datelor din balanța energetică a țării la șase luni arată câteva chestiuni inedite, printre care aceea că eolianul, prin definitie o sursă volatilă și impredictibilă, a asigurat sistemului energetic național mai multă energie electrică decât clasicele centrale pe cărbune.

În primele șase luni ale anului, producția de energie având ca sursă vântul a fost de 3,843 TWh, potrivit datelor Transelectrica. În aceeași perioadă, toate centralele pe lignit au produs 3,214 TWh, iar centralele pe huilă 0,367 TWh.

Așadar, producția totală de energie electrică a turbinelor eoliene a depășit producția tuturor centralelor pe cărbune. Procentual, din producția totală de energie electrică, 14,8% a fost asigurată de vânt, în timp de din lignit au fost asigurați 12,3%, iar din centralele pe huilă alți 1,4%, deci, în total 13,7%. Și mai interesant, cu excepția lunii ianuarie (deci și în februarie, lună de iarnă, când SEN se bazează pe aportul cărbunelui ca sursă sigură de generare de energie electrică), în restul semestrului unu al acestui an, regenerabilele (eolian plus fotovoltaic) au generat mai multă energie electrică decât centralele pe cărbune.

Probabil situația nu se va repeta în al doilea trimestru

În primele șase luni ale anului, pe fondul problemelor pe care le-a avut Complexul Energetic Oltenia, producția sa de energie electrică a scăzut dramatic. Cu aproape 2,4 TWh față de primul semestru al anului 2019, în timp ce și centralele pe huilă, care au un aport din ce în ce mai redus, au avut și ele un minus de 72 GWh. Eolianul a crescut puțin, cu 201 GWh, iar fotovoltaicul aproape deloc (plus 8 GWh).

Sursă: Nicolae Codreanu, director CE Hunedoara, pe baza datelor Transelectrica

Vorbim însă de o iarnă blândă, iar primăvara a venit pandemia de coronavirus, care a condus la o scădere accentuată a consumului, pe fondul lockdown-ului.

În al doliea semestru, cel mai probabil situația nu se va repeta, pentru că centralele pe lignit ale CE Oltenia livrează energie pe piața reglementată, adică pentru consumul populației, între 1 iulie și 31 decembrie, potrivit unei decizii în acest sens a Autorității de Reglementare în domeniul Energiei. Este vorba, în total, de 1,4 TWh de energie electrică, care asigură, alături de ce vinde CEO în piață o încărcare constantă a grupurilor pe lignit de peste 1.000-1.200 MW, situație care nu a fost valabilă mereu în primul trimestru.

După primele șase luni ale anului, România este importatot net de energie electrică, cu importuri nete de circa 1,12 TWh – consum de 27 TWh, producție internă de 26 TWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *