Potrivit unui comunicat remis vineri de Confederaţia Sindicală Naţională (CSN) MERIDIAN, cererea face parte dintr-un set de propuneri de dezvoltare economică a Văii Jiului transmise de reprezentanţii minerilor din regiune prim-ministrului şi ministrului Economiei, Virgil Popescu, în cadrul întâlnirii care a avut loc joi la Lupeni între cele două părţi.
Documentul înaintat de Sindicatul Muntele din Valea Jiului şi susţinut de CSN Meridian propune „realizarea rapidă a Complexului Energetic Valea Jiului, care să cuprindă cele 4 mine (Lupeni şi Lonea cu ajutor de stat, Livezeni şi Vulcan fără ajutor de stat), Sucursala Prest Serv precum şi Termocentrala Paroşeni, în cadrul căreia să se realizeze un grup pe gaz pe lângă cel pe cărbune şi o microhidrocentrală, având în vedere barajul de pe pârâul Baleia din masivul Vulcan. Pentru aceasta sunt necesare demararea rapidă a studiilor de fezabilitate, precum şi identificarea surselor de finanţare pentru finalizarea acestor obiective de investiţii (grup pe gaz şi microhidrocentrală).”
De asemenea, minerii din Valea Jiului solicită „adoptarea în luna august la nivelul Guvernului României a Memorandumului prin care minele Lupeni şi Lonea vor funcţiona conform studiului făcut de Institutul de Cercetări Miniere Polonez GIG, la indicaţia Comisiei Europene, în care se arată că cele 2 exploatări miniere trebuie să funcţioneze încă 6 ani cu producţie pentru punerea în siguranţă a rezervelor deschise de la cele 2 exploatări, de la momentul finalizării studiului (februarie 2019).”
O a treia propunere vizează adoptarea de Guvern până la sfârşitul anului a Legii Minelor, iar a patra are în vedere aprobarea stretgiei energetice la nivel naţional.
„Adoptarea până la sfârşitul anului a Legii Minelor care, în momentul de faţă este blocată. Această lege trebuie să cuprindă obligatoriu conceptul de conservare a minelor pe o perioadă de cel puţin 15 ani din momentul opririi activităţii. Este foarte important ca acest act normativ să precizeze clar sursele de finanţare pentru conservarea minelor; demararea discuţiilor cu toate părţile implicate şi interesate în scopul fundamentării şi aprobării Strategiei energetice la nivel naţional, în care să fie cuprinse elemente clare cu privire la evoluţia şi modul de funcţionare al fiecărei entităţi energetice din cadrul sistemului energetic naţional”, se menţionează în document.
Sindicaliştii au mai solicitat efectuarea plăţilor restante pentru angajaţii Complexului Energetic Hunedoara.
„Acordarea rapidă a despăgubirilor ce au rezultat în urma evaluării realizate la E.M. Lupeni de către conducerea CEH (Complexul Energetic Hunedoara, n.r.) şi care sunt de aproximativ 7 milioane de lei, pentru acoperirea pagubelor produse prin inundarea minei şi infiltrarea unei mari cantităţi de apă din albia Jiului în galeriile subterane ale minei Lupeni; respectarea Contractului Colectiv de Muncă de la nivelul CEH prin efectuarea plăţilor restante pentru angajaţii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara”, se precizează în comunicat.
Propunerile sindicatului „Muntele” au fost transmise conducerii Guvernului de preşedintele sindicatului şi lider sindical al Minei Lupeni, Darius Cîmpean, împreună cu liderii sindicali de la celelate mine din cadrul Complexului Energetic Hunedoara: Iriza Marian (EM Vulcan), Muntean Adrian (Termo Paroşeni), Enculescu Lucian (EM Livezeni), Vrânceanu Marinel (EM Livezeni), Tabarcea Cristian (EM Lonea), Sin Alin (preşedinte executiv Sindicatul „Muntele”), Vezure Dori (secretar general al Sindicatului „Muntele”) şi secretarul general al CSN MERIDIAN, Dumitru Fornea.
În cadrul întrevederii cu conducerea Guvernului, sindicaliştii au insistat şi pe necesitatea realizării unui program multianual şi integrat de măsuri şi investiţii dedicate Văii Jiului, care să aibă la bază cooperarea dintre toate forţele politice din această regiune minieră aflată în tranziţie energetică. În acest context, sindicaliştii au subliniat actualitatea obiectivelor din Declaraţia comună de la Petroşani din 13 septembrie 2018 privind tranziţia energetică justă în Valea Jiului şi în alte regiuni miniere carbonifere din UE.
Prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi primarul Municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, au dat asigurări că Guvernul României nu va abandona Valea Jiului şi că va analiza în regim de urgenţă măsurile propuse de partenerii sociali pentru identificarea şi implementarea măsurilor necesare menţinerii dezvoltării economice a acestei regiuni care are nevoie de pace socială şi de o tranziţie energetică justă, se menţionează în comunicat.
Cam așa ar vrea și Guvernul
Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se va diviza în două entităţi care vor include câte o termocentrală, din cele două pe care le are acum unitatea economică, procesul urmând să fie încheiat în luna septembrie, a anunţat la Petroşani, ministrul Economiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.
El a arătat că administratorul judiciar al CEH a finalizat evaluarea activelor, iar acum se lucrează la separarea acestora. Prima societate rezultată din divizarea CEH va avea în componenţă termocentrala de la Paroşeni şi minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. Cea de-a doua entitate va fi formată din termocentrala de la Mintia, care se doreşte să treacă fie în subordinea Consiliul Judeţean Hunedoara, fie a Consiliului Local Deva, pentru a fi exploatată separat.
„Practic, din Complexul Energetic Hunedoara vor rezulta două entităţi – una se va duce către autorităţile locale, iar una va fi, în continuare, în patrimoniul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Mă aştept ca propunerea de separare să fie finalizată în august, ulterior, în septembrie, să finalizăm această problemă”, a arătat ministrul Economiei.
CEH se află în procedură de insolvenţă din luna noiembrie 2019, fiind format din termocentralele Mintia şi Paroşeni şi minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.