Ce s-ar fi întâmplat în stația Transelectrica, cauza care a lăsat mare parte din București în beznă. Avertismentele din trecut!

Avaria de vineri care a afectat major mai multe cartiere din București, care a plecat de la o stație a companiei naționale de transport a energiei Transelectrica, ar fi avut drept cauză o eroare umană, potrivit unor surse apropiate situației. Incidentul de vineri a confirmat că există riscuri din ce în ce mai mari legate de alimentarea cu energie electrică a Capitalei, riscuri comunicate de specialiști de multă vreme. Și se știu și soluțiile.

Mare parte din zona de vest și parțial, nord, a Bucureștiului, a rămas fără energie electrică vineri în jurul prânzului. Deși inițial nu s-a spus care a fost cauza, ulterior compania națională de transport Transelectrica a comunicat că este vorba despre o avarie la stația Domnești, una dintre cele stații prin care Bucureștiul este alimentat cu energie electrică din rețeaua de înaltă tensiune.

Mai întâi, ce a comunicat Transelectrica, la peste două ore și jumătate după avaria care a lăsat fără energie electrică locuințe, semafoare, troleibuze, iluminatul din unele stații de metrou, alimentarea cu apă caldă și rece:

„Astăzi, 7 august 2020, la ora 12:47, în Staţia 400//110/20 kV Domneşti, s-a produs o avarie care a condus la întreruperea alimentării cu energie electrică a unei zone din Municipiul Bucureşti. Incidentul s-a produs în timpul realizării unor manevre în cadrul lucrărilor de retehnologizare. Compania a declanşat o investigaţie pentru stabilirea exactă a cauzelor şi a condiţiilor în care s-a produs incidentul. Manevrele de realimentare au început imediat după producerea incidentului şi au fost finalizate cu succes în aproximativ 60 de minute. Menţionăm faptul că Staţia Domneşti este în plin proces de retehnologizare şi suntem convinşi că prin investiţia realizată riscul producerii unor astfel de incidente va scădea semnificativ”, precizează Transelectrica.

Comunicatul a apărut pe fluxul de știri al agenției Agerpres la ora 15.45

Ce s-a întâmplat de fapt

Potrivit unor surse apropiate situației, stația de la Domnești nu a funcționat între orele 12:47 și 13:52, timp în care nu a putut alimenta cu electricitate din rețeaua națională rețeaua de distribuție din București. În total, 15 stații din rețeaua de distribuție din București și Ilfov au rămas fără tensiune din această cauză.

Domnești este una dintre cele trei stații Transelectrica prin care Bucureștiul primește energie din rețeaua națională, alături de București Sud și Fundeni. Ultimele două au fost deja retethnologizate, iar la cea de la Domnești acest proces are loc acum.

Potrivit surselor noastre, la Domnești, în dimineața zilei de vineri se lucra la unul dintre cele trei transformatoare ale stației (400 kV/110 kV), o unitate gigantică, cu o putere de 250 MW, la fel ca și celelalte două. Cât timp transformatorul a fost deconectat pentru lucrări el a fost legat la pământ. Însă, când a fost repornit, dintr-o eroare umană, cineva a uitat “să scoată împământarea” (explicație populară, lucrurile sunt mai complicate tehnic) ceea ce a provocat un scurtcircuit la cel de-al treilea transformator al stației și de aici a apărut problema.

Informația nu poate fi confirmată din surse Transelectrica – compania nu a comunicat nimic în plus, în afara anunțului că va investiga cauzele.

O problemă veche, de fapt

Riscurile în alimentarea cu energie electrică a Bucureștiului, zona cu cel mai mare consum de energie din țară (peste 15% din consumul național) în condițiile unei densități foarte mari a consumatorilor, sunt știute de multă vreme și au fost menționate chiar de Transelectrica într-un document din iunie 2019, în condițiile în care a mai avut loc o avarie la stația Fundeni, care a generat probleme-e adevărat de mai mică amploare-în nordul orașului.

“Dacă în prezent alimentarea cu energie electrică se efectuează prin intermediul a trei stații electrice de transport aflate la periferie, se impune ca pe termen mediu și lung să se dezvolte rețeaua electrică prin realizarea cel puțin a unei stații electrice de transport de injecție în centrul de consum al Municipiului București, racordată la stațiile existente prin intermediul unor cabluri electrice.  Luând în considerare și celelalte aspecte specifice ale zonei: concentrarea foarte mare a consumului, existența consumatorilor cu un grad ridicat de sensibilitate la întreruperi în alimentare, numărul ridicat de cabluri respectiv probleme legate de volumul energiei reactive etc., casările grupurilor generatoare din București şi dezvoltarea parcului de producţie din Dobrogea având drept consecinţă creşterea fluxurilor de putere care tranzitează staţiile care alimentează orașul Bucureşti, în această zonă este necesară realizarea unor proiecte de întărire/ dezvoltare a RET-RED (reţeaua electrică de transport-distribuţie: n.red), precum închiderea inelului de 400kV al Municipiului București” scria Transelectrica.

În plus, în mai multe rânduri compania a arătat că este necesară construcția unei a patra stații de transformare pentru injecția de putere în rețeaua de distribuție din rețeaua națională.

Iată un extras din planul actualizat de dezvoltare a reţelei naţionale de transport, făcut public de Transelectrica toamna trecută:

“În paralel cu proiectul de închidere a inelului de 400 kV al zonei Bucureşti, Transelectrica intenţionează realizarea unei staţii electrice de transport de injecţie în centrul de consum al Municipiului București.

Ultimele ediţii ale Planului de dezvoltare a RET pe 10 ani (emise în 2016 și 2018) prevăd la secțiunea proiecte care vor fi realizate în funcție de confirmarea parcurgerii etapelor de decizie necesare la nivelul părților interesate:

-stația Grozăvești 400 kV/100kV racordată prin LEC (linie electrică cu cablu-linie subterană-n.red.) 400kV s.c. Domnești-Grozăvești și LEC 400 kV s.c. București Sud-Grozăvești (288 mil. lei);

-stația Filaret 400 kV/110 kV racordată prin LEC 400 kV d.c. Filaret-Grozăvești și LEC 400 kV Filaret-București Sud (30 mil lei)”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *