Un nou sistem de monitorizare Internet of Things (IOT) face ca halele de producție să fie medii mai sustenabile, mai sănătoase și mai economice financiar, arată E.On într-un comunicat.
Dispozitivele și aplicația software dezvoltate de echipa de tehnologie digitală E.ON prelucrează date privind o serie de măsurători importante. Sunt măsurate inclusiv calitatea aerului și temperatura camerei pentru a prezice cu exactitate evoluția viitoare a acestora. Aplicația calculează de exemplu când trebuie adăugat aer proaspăt în hala de producție, asigurând un mediu de lucru sănătos și sigur.
Inovația E.ON SE a primit deja brevetul european.
“Creierul întregului sistem este un modul de procesor de dimensiunea unui card de credit. Dispozitivul combină datele înregistrate de senzori multipli cu prognoze meteo și aplică principii de inteligență artificială și învățare automată pentru a proiecta situația optimă pentru spațiul de lucru. În fiecare oră, aproximativ 10 milioane de informații punctuale sunt colectate din interiorul și exteriorul mediilor de lucru, inclusiv din unitățile de producție”, arată comunicatul.
Dispozitivul înregistrează temperatura, umiditatea, mișcarea sau concentrația de gaze și poluanți precum CO2 sau oxizi de azot. Cu ajutorul acestor date, inteligența artificială poate determina exact ce fereastră a unei încăperi ar trebui deschisă într-un moment anume, pentru a asigura climatul optim de lucru pentru angajații aflați în interior.
Întrucât o modificare a temperaturii cu doar un grad Celsius poate afecta costurile de încălzire cu 12%, durata optimă a fluxului de aer proaspăt este determinată, astfel încât să se evite pierderea de căldură și, prin urmare, consumul de energie.
“Noul sistem E.ON oferă o soluție de ultimă generație pentru ecosistemele industriale, colectând o cantitate imensă de date și informații pentru a permite implementarea deciziilor inteligente. În prezent, multe companii din diferite industrii fie nu au posibilitatea să colecteze aceste date, fie datele pe care le colectează sunt de calitate slabă sau provin de la producători diverși. În această ultimă situație, informațiile nu pot fi reunite pe o singură platformă. Noua soluție E.ON ia în considerare pentru prima dată toți parametrii și poate optimiza și chiar înlocui instalarea sau funcționarea sistemelor de climatizare”, se mai arată în comunicat.
„Această invenție este un exemplu excelent despre maniera în care E.ON își ajută clienții să creeze un viitor mai bun pentru propriii lor angajații, economisind energie și totodată îmbunătățind mediul de muncă al acestora. Această soluție inovatoare se bazează pe utilizarea unei cantități imense de date. E.ON va continua să dezvolte soluții digitale și modele de afaceri în sprijinul calității vieții și protecției climaterice”, spune Matthew Timms, Chief Digital & Technology Officer la E.ON.
E.ON va avea ca produs licențiat în oferta sa monitorizarea inteligentă, începând de anul viitor.