Comisia Europană a anunțat astăzi strategia hidrogenului, ca parte a planului ecologic european (Green Deal), cu ținte de producere a hidrogenului regenerabil în anii ce vin, potrivit unui comunicat al Comisiei.
„Într-un sistem energetic integrat, hidrogenul poate sprijini decarbonizarea industriei, transporturilor, generarii de energie electrică și clădirilor în toată Europa. Strategia UE privind hidrogenul abordează modul de transformare a acestui potențial în realitate, prin investiții, reglementare, creare de piață și cercetare și inovare”, se arată în comunicatul Executiviului Comunitar.
Puteți vedea aici Strategia Hidrogenului (engleză): Strategia hidrogenului
Hidrogenul poate alimenta sectoare care nu pot fi electrificate și asigură stocarea pentru a echilibra fluxurile variabile de energie regenerabilă, dar acest lucru poate fi realizat numai cu acțiuni coordonate între sectorul public și cel privat la nivelul UE. Prioritatea este dezvoltarea hidrogenului regenerabil, produs utilizând în principal energie eoliană și solară. Cu toate acestea, pe termen scurt și mediu sunt necesare alte forme de hidrogen cu conținut redus de carbon pentru a reduce rapid emisiile și pentru a sprijini dezvoltarea unei piețe viabile.
Comisia Europeană a stabilit și anumite ținte referitoare la utilizarea hidrogenului. Cităm din comunicat:
„Această tranziție treptată va necesita o abordare în etape:
• Din 2020 până în 2024, vom sprijini instalarea a cel puțin 6 gigawati de instalații de electroliză a electricității generate de regenerabile în hidrogen în UE și producerea de până la un milion de tone de hidrogen regenerabil.
• Din 2025 până în 2030, hidrogenul trebuie să devină o parte intrinsecă a sistemului nostru energetic integrat, cu cel puțin 40 de gigawati instalații de electroliză a electricității generate de regenerabile în hidrogen și producția de până la zece milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE.
• În perioada 2030-2050, tehnologiile regenerabile de hidrogen ar trebui să ajungă la maturitate și să fie implementate la scară largă în toate sectoarele greu de decarbonizat”
Pentru a contribui la realizarea acestei strategii, Comisia a lansat astăzi Alianța Europeană pentru Hidrogenul Curat cu lideri din industrie, societatea civilă, miniștrii naționali și regionali și cu implicarea Băncii Europene de Investiții. Alianța va construi un cadru invedstițional pentru producția la scară largă și va sprijini cererea de hidrogen curat în UE.
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Cu 75% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE provenite din energie, avem nevoie de o schimbare de paradigmă pentru a atinge obiectivele noastre din 2030 și 2050. Sistemul energetic al UE trebuie să devină mai bine integrat, mai flexibil și capabil să găzduiască cele mai curate și eficiente soluții din punct de vedere al costurilor. Hidrogenul va juca un rol esențial în acest sens, întrucât scăderea prețurilor la energia regenerabilă și inovația continuă fac din aceasta o soluție viabilă pentru o economie cu climă neutră. „