Hidroelectroca și Nuclearelectrica vor livra exact atâta energie electrică pentru piața regșlementată cât s-a decis anul trecut, adică aproape 2,4 TWh. Mai rămân circa 1,7 TWh necesari pentru consumul populației, care s-ar putea lua de la Petrom și Complexul Energetic Oltenia.
Hidroelectrica și Nuclearelectrica ar urma să vândă aceleași cantități de energie pentru piața reglementată ca cele stabilite de ANRE iarna trecută, în al doilea semestru al acestui an, și mai există un necesar de energie electrică neacoperit pentru consumul populației, care va veni de la alți producători, potrivit unior surse din piața de energie.
Astfel, Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate al țării, va avea obligații de piață reglementată în cuantum de 1,3 TWh, deși compania s-a plâns în trecut că , din cauza secetei, ar putea să nu aibă suficientă apă. Nuclearelectrica va trebui și ea să livreze pieței reglementate 1,09 TWh de energie electrică, așa cum se stabilise inițial, deși compania a câștigat în instanță împotriva metodologiei ANRE prin care a fost obligată să vândă energie în cantități și la prețuri reglementate, dar acum cantitățile se alocă în baza unui nou act normativ.
Potrivit surselor noastre, pe lângă aceste cantități și pe langă ce au cumpărat deja din piață furnizorii de ultimă instanță (Enel, E.On, Cez și Electrica) pentru consumul populației reglementate, ar mai fi nevoie de circa 1,6-1,7 TWh de electricitate. Întrebarea care se pune este, așadar: cine îi va produce și la ce preț?
Potrivit surselor noastre, ANRE așteaptă răspunsuri de la doi producători: Petrom, care operează centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, și Complexul Energetic Oltenia, compania care operează cele patru termocentrale pe cărbune din Oltenia. Cei doi producători vor anunța câtă energie disponibilă au pentru piața reglementată și la ce preț ar putea-o livra.
Amitim că, în pandemie, Guvernul a emis OUG 74/2020 prin care de fapt a dat dreptul ANRE să stabilească prețuri finale reglementate pentru consumatorii casnici în al doilea semestru al anului “astfel încât acestea să nu fie majorate peste nivelul practicat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, acestea putând fi ajustate în funcţie de evoluţia pieţei, fără a putea depăşi nivelul menţionat anterior”. Mai mult, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus chiar că ar fi posibilă o scădere cu 1-2% a prețurilor finale pentru populație.
Așadar, ANRE este obligată de lege să nu aporobe un preț reglementat pentru populație mai mare decât cel de acum. Petrom a mai avut obligații de piață reglementată în 2019, unde a vândut la un preț de aproape 260 de lei/MWh, pe când CEO a avut doar cantități foarte mici. Potrivit surselor noastre, ANRE ar agrea un preț de sub 260 de lei acum, în condițiile în care acesta a fost prețul pieței pentru ce s-a tranzacționat deja cu livrare în al doilea semestru.
Petrom are, desigur un cost mai mic decât CEO, inclusiv pe fondul unui preț mic al gazelor, al faptului că are o centrală nouă și mai performantă și trebuie să plătească mai puține certificate pentru energia produsă. Este însă posibil să nu aibă suficientă energie disponibilă. CEO poate cu siguranță să producă dar aici, date fiind costurile mai mari (internalizarea costurilor cu certificatele) apare provocarea de a oferi preț sub 260 de lei/MWh. Acestea sunt variabilele în care ANRE se poare că va decide cât va “lua” în piața reglementată de la fiecare producător. În plus, potrivit surselor noastre, este posibil ca, dacă nu există energie suficientă disponibilă, la prețuri sub acel palier pentru a fi “trecută” în reglementat, este posibil ca furnizorii să fie lăsați să cumpere cât le mai trebuie din piață.
Este pentru ultima dată când ANRE va mai reglementa prețurile la energia electrică pentru populație, în condițiile în care, de la 1 ianuarie 2021 piața se va re-liberaliza.