Premierul croat Andrej Plenkovic a afirmat încă din anul 2016 că Guvernul de la Zagreb va încerca să răscumpere întreaga participaţie de aproape 50% din acţiunile INA deţinută de MOL, după mai mulţi ani de dispute între cele două părţi cu privire la management şi investiţii.
Anul trecut autorităţile de la Zagreb, care controlează 45% din acţiunile INA, au angajat banca de investiţii Lazard drept consilier cu privire la o posibilă răscumpărare a acţiunilor deţinute de grupul ungar MOL la firma croată iar, miercuri, banca de investiţii a prezentat Guvernului croat raportul său preliminar privind costurile unei astfel de operaţiuni.
„Ne aşteptăm să avem prima întâlnire cu reprezentanţii MOL până la finele acestei luni şi să primim evaluarea finală de la Lazard în luna iulie”, a spus ministrul croat al Energiei şi Mediului, Tomislav Coric, adăugând că ţara nu a decis încă dacă va cumpăra singură acţiunile INA sau împreună cu un partener strategic.
La rândul său, grupul ungar MOL a anunţat că este dispus să discute vânzarea participaţiei sale la INA cu autorităţile din Croaţia, ţară unde în data de 5 iulie vor avea loc alegeri parlamentare. Rezultatul acestor alegeri ar putea influenţa însă planurile pentru INA, în condiţiile în care partidul de centru dreapta HDZ (Uniunea Democrată Croată), din care face parte şi ministrul Energiei, este la egalitate în sondaje cu partidul social democrat, de opoziţie.
În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În 2013, au apărut tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuzau firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţinea că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.