Electrica s-a descurcat peste așteptări în primul trimestru, chiar dacă piața a consemnat o scădere a consumului și o creștere a cuantumului facturilor neplătite, ca efect al pandemiei COVID-19. Situația nu este însă îngrijorătoare, compania nu va diminua programul de investiții, iar optimizarea Electrica va continua. Câteva dintre informațiile pe care ni le-a oferit Corina Popescu, CEO Electrica SA, una dintre cele mai mari firme de distribuție și furnizare din țară, în cadrul unui interviu prin e-mail, pe care va invităm să-l citiți în cele ce urmează.
Cum este afectată acum, Electrica SA, la modul general, de situația generată de pandemia de coronavirus?
Ca urmare a declanșării pandemiei Covid-19, companiile din Grupul Electrica au implementat planuri de măsuri organizatorice specifice, absolut necesare pentru desfășurarea activității in conditii de siguranta și asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică. Astfel, pentru măsurile de prevenție, dar și pentru planul de revenire la muncă în condiții de siguranță, este nevoie de cheltuieli suplimentare față de cele incluse în bugetele aprobate inițial pentru anul 2020, pentru achiziția de echipamente de protecție, materiale, servicii de igienizare și alte dotări speciale. Companiile de distribuție au efectuat demersuri către ANRE pentru recunoașterea acestor cheltuieli extraordinare în categoria cheltuielilor necontrolabile, în plus de valorile aprobate anterior de reglementator pentru anul 2020.
Rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în primele trei luni ale acestui an sunt peste așteptări în situația existentă. Este adevarat ca ne confruntam cu o situație nemaintâlnită, dar eu cred ca, cel putin pana acum, am reușit să o gestionăm foarte bine, am fost responsabili, am reacționat prompt in fata unor provocări operaționale fără precedent. In plus, in toata aceasta perioada, nu au fost incetate sau nu s-a renuntat la contracte de munca.
Pe zona de investiții, nu exista elemente care să ne determine sa considerăm că planurile de investiții și de mententanță pentru anul 2020 nu vor putea fi îndeplinite în integralitate, însă monitorizăm cu atenție impactul crizei COVID-19 asupra acestora. În funcție de evolutța situației, este posibil să existe anumite limitări legate de contractorii implicatț in realizarea lucrarilor sau livrările de echipamente și materiale.
Pe trimestrul 1 din acest an, există o mică scadere a cantității de energie electrică distribuită, dar, în momentul de fata, nu se poate realiza o estimare suficient de credibilă cu privire la cantitățile de energie care vor fi distribuite în anul 2020 ca deviație fata de buget, ținând cont de numeroasele incertitudini cu privire la impactul crizei COVID-19 asupra cererii de energie electrică. În general vorbind, in funcție de cantitățile de energie distribuită și ținând cont de aplicarea noii rate reglementate, de 6,39%, începand cu 1 mai 2020, există posibilitatea să avem un impact asupra veniturilor din distribuția de energie electrică.
S-a constatat o creștere a numărului (și valorii) facturilor neplătite? Dacă ne puteți da câteva cifre și cum tratează compania această situație
Echipa de management a monitorizat în permanență performanța financiară și lichiditatea companiilor din Grup pe mai multe paliere, pentru asigurarea disponibilității fondurilor necesare pentru desfășurarea activității, prin analizarea cu prioritate a fluxului de lichidități, inclusiv a impactului pe care modificarile legislative îl pot avea asupra activităților Grupului. Eu cred ca am demonstrat și în aceasta perioadă foarte dificilă ca suntem un Grup strategic, format din companii solide atât din punct de vedere operațional, cât și din punct de vedere financiar, cu cash-flow stabil și potențial de realizare a investițiilor asumate.
In perioada situației de urgență, a existat o oarecare încetinire a ritmului de încasare, generate pe de-o parte de clienții casnici care obișnuiau să plătească în numerar, prin canalele tradiționale, și care nu au reușit să migreze rapid spre canalele digitale puse la dispoziție de Electrica Furnizare, și pe de alta parte de clienții non-casnici cu Certificate pentru Situație de Urgență obținute în baza OUG 29/2020, care au utilizat facilitatea de amânare la plata facturilor.
Din ultimele raportări, întârzierea acumulată în această perioadă reprezintă 7.8% din valoarea încasărilor previzionate. Raportat însă la portofoliu EFSA, cifrele sunt insignifiante.
Pentru sprijinirea clienților, Electrica Furnizare a extins parteneriatele în vederea diversificarii canalelor digitale, a investit în modificarea aplicației ”myElectrica”, care permite acum plata facturilor inclusiv pentru prieteni și/sau rude, a crescut substanțial personalul call-center-ului pentru a putea răspunde prompt solicitărilor, iar personalul de customer service a menținut o comunicare permanentă cu clienții preavizați pentru a le înțelege situația și pentru a-i ghida în vederea evitării emiterii ordinelor de deconectare.
In momentul de fata, Electrica Furnizare are suficiente lichidități și disponibil de lichiditate suplimentară prin liniile de finanțare bancară disponibile ce pot fi utilizate în caz de nevoie temporară.
Există denunțări sau cereri de ajustare a cantităților/prețurilor din contracte, atât ale dvs în relația cu producătorii cât și ale consumatorilor în relația cu dvs? Dacă da, ne puteți da câteva exemple și cum tratați această situație?
O importanță esențială pentru funcționarea piețelor de energie angro și beneficiile rezultate pentru participanții pe piata, de-a lungul intregului lant de furnizare a energiei electrice, îl reprezintă stabilitatea și siguranța îndeplinirii obligațiilor contractuale de către participanții pe piață și, prin urmare, integritatea tranzacțiilor încheiate.
Electrica Furnizare este un partener contractual de încredere și dorim să păstrăm în continuare aceeași imagine pe piață pe care ne-am creat-o până în prezent.
Noi mizăm pe solidaritatea mediului de afaceri și încurajăm respectarea contractelor și a obligațiilor, inclusiv cele fiscale, astfel încât sistemul și circuitele economice să funcționeze. Doar așa, cu responsabilitate și încredere, vom reuși să facem față provocărilor ridicate de această criză fără precedent. Avem încrederea că și partenerii și clienții noștri vor acționa cu responsabilitate în această perioadă, îndeplinindu-și obligatțiile și că măsurile de sprijin economic propuse în continuare de autorități vor avea o distributție echitabilă asupra diferitelor sectoare de activitate economică.
În ceea ce privește amânarea la plată a facturilor de energie electrică și gaze naturale, ramâne aplicabilă OUG 29/2020 pentru IMM-uri. În baza acesteia, până la data de 30 aprilie 2020, au fost emise la nivel național certificate pentru situații de urgență pentru 30.867 IMM-uri, din care 8.399 IMM-uri sunt in portofoliul EFSA si doar 3.824 au debite/solduri la acea data. Valoarea soldului creanțelor EFSA cu CSU valid este de 27,5 mil. RON, din care 3 mil. RON sunt provizionați la data de 30 aprilie 2020. Pana la 30 aprilie, doar 557 clienti cu CSU au cerut amânare la plată, iar valoarea amânărilor solicitate este de 15 mil. RON (55% din sold), sumă nesemnificativă raportată la portofoliul EFSA.
Referitor la situației furnizării reglementate, cum credeți că ar trebui să funcționeze lucrurile de la 1 iulie? Nu știm acum ce se va întâmpla, va fi reglementare de Guvern, de ANRE, va fi liberalizare. Care credeti că ar fi situația optimă, pentru companie?
Ministrul Economiei a anuntat, recent, ca a fost adoptată o Ordonanță care dă posibilitatea ANRE de a reglementa, începând cu a doua perioadă a anului – 1 iulie 2020 până la 31 decembrie 2020 – preţul. Am vazut ca se previzioneaza o scădere de preţ de cel puţin 1-2 la sută pe tarifele reglementate. Inteleg, totodata, ca se va respecta calendarul de dereglementare agreat cu Comisia Europeană, ceea ce inseamna ca de la 1 ianuarie 2021 ar trebui sa se liberalizeze preţul la energie electrică. Totusi, un punct de vedere care sa raspunda concret la intrebare poate fi transmis dupa emiterea de catre ANRE a legislatiei secundare, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a OUG. Este însă necesară asigurarea unui cadru de recuperare a pierderilor istorice înregistrate de Furnizorii de Ultima Instanță prin aplicarea preturilor și tarifelor reglementate, cadru legal care a asigurat pentru primul trimestru al anului 2020 și va asigura și pentru trimestrul al doilea perspectiva recuperării unei părți din aceste pierderi istorice.
Referitor la prețurile de achiziție ale Electrica, ati constatat o scădere? Spre exemplu, puteți face o comparatțe între prețurile medii de achiziție de anul trecut pentru energia livrată în acest an și cele de acum cu livrare în 2021?
Referitor la primul trimestru din acest an, costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică s-au redus cu 8,6%, la 1.037 milioane RON.
Această evoluție a fost generată de segmentul de furnizare, prin scăderea cu 15,4% a costului energiei electrice achiziționate pentru activitatea de furnizare, în principal în urma reducerii prețurilor de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat.
Cum vedeți prețurile, atât la producător, cât și la consumatorul ne-reglementat în piață, în a doua jumătate a anului?
Fiind o companie listata, în general evităm să facem speculații. Sunt multe aspecte de care depinde prețul, atât la producător, cât și la consumatorul ne-reglementat. Este o piață bazată pe cerere și ofertă. În ceea ce privește cererea, nivelul acesteia depinde și de modul în care evoluează contextul epidemiologic care influențează în mod evident situația economică.
Criza COVID a afectat principalii driveri de piață cum ar fi consumul de energie electrică la nivel național și în regiune, prețul la gaze în Romania și în regiune, prețul emisiilor de carbon, driveri care influențează prețul pe piața angro. Funcție de viteza de revenire a activităților economice la nivel național și regional, ne putem aștepta la o evoluție a driverilor care sa conducă la o revenire parțială sau totală a prețurilor la nivelul dinainte de criză.
Electrica are de mai multă vreme un plan de afaceri care vizează inclusiv, din ce știu, contopirea celor trei sucursale de distribuție în una singură. Acest lucru încă nu s-a întamplat, de ce, și când credeți că se va întâmpla?
Avem multe proiecte de transformare și de optimizare pornite în Grup, aflate în diverse stadii, în toate ariile de business, atât pe zona de furnizare, cât și pe distribuție și servicii energetice. Orice astfel de proiect major presupune parcurgerea anumitor etape obligatorii, inclusiv obținerea tuturor aprobărilor corporative necesare. În plus, starea de urgenta a condus la întârzieri în majoritatea proiectelor pe care le avem în curs. Asa cum am obișnuit însă piața, suntem o companie responsabilă, listată și transparenta, și, atunci când avem ceva să comunicam, o facem în mod proactiv și prompt.
Ce măsuri ar trebui să ia, în aceste momente, ANRE și Guvernul, pentru susținerea pieței de energie?
Sectorul energetic este strategic pentru economie și și-a demonstrat reziliența și importanța în această perioadă de criză, în care a funcționat fără probleme și a asigurat continuitatea în alimentarea cu energie electrică, vitală pentru buna desfășurare a serviciilor publice si a activităților economice.
Criza actuala ne-a arătat ca trebuie sa fim pregatiti, ca este nevoie de investiții în modernizarea rețelelor, în digitalizare și automatizare. In acelasi timp, stimularea investitiilor ar fi un impuls important pentru relansarea economiei.
Viabilitatea economico-financiara a companiilor din domeniul energiei este esențială pentru menținerea stabilității economice. În acest sens, este important ca nivelul lichidității și solvabilității companiilor din acest sector sa rămână unul adecvat, inclusiv prin evitarea arieratelor/acumulării de plăți restante care ar putea să deterioreze situația economico-financiară a companiilor. De aceea, orice pachet de masuri fiscal – bugetare trebuie completat astfel încât aceste activități critice să poată sprijini depășirea situației de criză și relansarea economică ulterioară.
Noi suntem deschiși să oferim sprijinul și expertiza noastră pentru a identifica soluții viabile, sustenabile și suportabile de către toți cei afectați de contextul social și economic actual.