OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România a înregistrat în primul trimestru al anului 2020 un profit net de 653 de milioane de lei, în scădere cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Profitul net al Petrom în primul trimestru a scăzut cu 43%, la 653 de milioane de lei, în timp ce veniturile companiei au crescut cu 12%, până la 6 miliarde de lei.
Iată extrasul din comunicatiul companiei referitor la situația generală
Valoarea veniturilor din vânzari consolidate a crescut cu 12% comparativ cu T1/19, susținută de volume mai mari ale vânzărilor de gaze naturale, parțial compensate de prețuri de piață mai mici ale mărfurilor și volume mai mici ale vânzărilor de electricitate. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 63% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 35% iar cele din Upstream 1% (vânzarile din Upstream fiind, în mare parte, vanzari în interiorul Grupului, nu către terți).
Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a scăzut cu 21% in T1/20, la valoarea de 975 mil. lei, ca urmare a evoluției negative în Upstream, din cauza prețurilor mai mici la țiței, parțial compensate de contribuția pozitivă mai mare a segmentului Downstream, în principal ca rezultat al marjelor de rafinare mai mari, al unei performanțe mai bune în vânzări și efectului pozitiv din instrumente de acoperire impotriva riscurilor și din contracte forward.
Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. a fost de 760 mil lei (T1/19: 1.056 mil lei).
Elementele speciale cuprind venituri nete in valoare de 94 mil lei, reprezentand in principal castiguri temporare din contractele forward in Downstream Gas. Pierderile din deținerea stocurilor au fost în sumă de 239 mil lei in T1/20, in principal ca urmare a unei scaderi abrupte a pretului titeiului. În T1/19 elementele speciale au cuprins venituri nete în valoare de 23 mil lei, în timp ce câștigurile din deținerea stocurilor au fost în sumă de 38 mil lei.
Rezultatul din exploatare în T1/20 a scăzut la valoarea de 830 mil lei, comparativ cu 1.288 mil lei în T1/19, în principal ca urmare a mediului de piata nefavorabil, prețurile mai mici și începutul crizei generate de COVID-19 având un impact negativ asupra performanței grupului.
Rezultatul financiar net a fost o pierdere de 50 mil lei in T1/20, comparativ cu un câștig de 24 mil lei în T1/19, în principal din cauza cheltuielilor mai mari cu dobanzile in legatura cu actualizarea creanțelor și veniturilor mai mici din dobanzi, având în vedere că T1/19 a inclus efectul pozitiv ca urmare a clarificării unei spețe fiscale.
Prin urmare, profitul inainte de impozitare in T1/20 a fost iîn suma de 780 mil lei, mai mic comparativ cu 1.313 mil lei in T1/19″.
Iată evoluția pe fiecare segment:
Upstream (explorarea și producția de hidrocarburi): minus 81%
Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost 157 mil lei, mai mic cu 81%, in principal influentat de scaderea prețurilor țițeiului și gazelor naturale, precum și de deprecierea mai mare.
Declinul productiei zilnice a fost sub 2%, sustinut de cresterea productiei in Kazahstan. Astfel, în România producția zilnică a scazut cu 1,9% (sau cu 1,5% excluzand impactul din optimizarea portofoliului), la 150.300 bep/zi), iar în Kazahstan producția de hidrocarburi a crescut cu 34,3%, la 0,64 mil. bep
Costul de productie s-a imbunatatit cu 7%, la 10,9 USD/bep, datorită îmbunătățirii eficienței operaționale și cursului de schimb favorabil.
Investițiile de explorare au scăzut la 72 mil lei, din cauza scăderii activității de foraj de sonde de explorare si a activității de testare.
Downstram (vânzarea de gaze, carburanți și electricitate): plus 33%
Downstream Oil: Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale în valoare de 514 mil lei, cu 133% mai mare, datorită marjelor de rafinare îmbunătățite, precum și performanței operaționale si a vânzarilor robuste, parțial contrabalansate de inceputul crizei pandemice.
Downstream Gas: Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale de 147 mil lei, în scădere cu 6%, afectat de prețurile mai mici la gaze naturale, compensate în mare masura de efectul pozitiv din contractele forward de energie electrică realizate, reflectând modelul integrat de afaceri”.
Marja de rafinare pentru rafin[ria Petrobrazi s-a dublat, la 6,75 dolari/baril, iar rata de utilizare a rafinăriei a fost de 96%, la fel ca în primut trimestriu din 2019. Vânzările de carburanți au crescut cu 1%.
Vânzările de gaze au crescut cu 56%, iar producția de energie electrică a cresut cu 3%.