Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, a lansat vineri mai multe oferte de vânzare a energiei electrice pentru anul 2021. De data aceasta s-au adjudecat toate licitațiile, cumpărători fiind marii furnizori.
Hidroelectrica la încheiat, vineri , cu succes, nouă contracte de vânzare a energiei electrice, cu livrare anul 2021, atât pentru energie bandă, cât și vârf (vârful de zi, orele 06-22), pe piața de contracte bilaterale – varianta licitație extinsă. Cumpărătorii au fost, de fiecare dată, dintre marile grupuri de furnizori/distribuitori.
În total, Hidroelectrica a vândut circa 302 GWh de electricitate cu livrare în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2021, patru pachete pentru energie “vârf” și cinci de energie “bandă”, de fiecare dată la o putere orară de 5 MW.
La contractele cu livrare în vârf, prețurile au fost cuprinse între 300 și 302 lei/MWh, foarte aproape de prețul solicitat (300 de lei), iar cumpărătorii au fost Enel și E.On.
Pentru contractele cu livrare bandă, prețurile au fost cuprinse între 251 și 252 de lei/MWh, la fel, foarte aproape de prețurile solicitate de producător. Cumpărători au fost Electrica (pentru trei contracte), CEZ și MET.
O evoluție interesantă
După cum am scris în mai multe rânduri, Hidroelectrica pare a avea un cumpărător predilect atunci când vinde energie cu livrare “mult înainte”. Este vorba despre Energy Distribution Services, un funizor de energie electrică și gaze din București, controlată de familia Mirea, care se înscrie la primele licitații organizate de producătorul de stat, și le câștigă, la prețuri care nu sunt deloc mici.
Spre exemplu, acum un an, la 13 martie 2019, Hidroelectrica a vândut,circa 323 GWh de energie cu livrare în tot anul 2021, pe aceeași piaţa a contractelor bilaterale (licitaţie extinsă). Compania a scos la vânzare pachete de câte 5MW orari, cu livrare în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021: 5 pachete pentru energie livrată în vârf şi 5 pentru energie livrată în bandă.
Pachetele de energie bandă au fost achiziţionate, toate, de Energy Distribution Services, la preţuri de 253-254 lei/MWh, peste preţul de plecare, de 251 de lei, deci extrem de apropiate de cele la care marii furnizori au cumpărat acum, la un an distanță, energia cu livrare în 2021.