Retehnologizarea hidrocentralei Vidraru se amână din nou, pentru a treia oară

Licitația pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru a fost anulată, potrivirtinformațiilor care apar în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), în condițiile în care nicio ofertă nu a putut fi acceptată.

Motivul anulării: Au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme, Art. 225 din Legea 99/2016 (1) lit. a) “Entitatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului sectorial/acordului-cadru în următoarele cazuri: daca nu a fost depusa nicio oferta/solicitare de participare sau nu a fost depusa nicio oferta/solicitare de participare admisibila”, scrie în SEAP.

La licitație se înscriseseră cinci ofertanți, la finalul anului trecut: VOITH HYDRO Gmbh & Co KG Austria, Consorțiul ROMELECTRO SA – LITOSTROJ ENGINEERING a.s., Asocierea GE Hydro France SAS – Elecnor SA – Grid Solutions Romania SRL, Asocierea GULSAN INSAAT SANAYI TURIZM NAKLIYAT VE TICARET a.s. –ZHEFU Holding Group Co. LTD, SINOHYDRO CORPORATION LIMITED.

Criteriul de atribuire al contractului era cel mai bun raport preţ-calitate. 60% conta preţul, iar restul urama să ţină cont de îndeplinirea mai multor specificaţii tehnice. Cea mai importantă dintre acestea, cu o pondere de 22% în punctajul final, este „banda de putere garantată a turbinei, în regim de functionare de lunga durata, la caderea neta 280 m”.Lucrările trebuiau terminate în termen de 56 de luni de la atribuirea contractului.

A treia tentativă

Vidraru este una dintre cele mai importante centrale pe care le operează Hidroelectrica, cu o putere de 220 MW în cele patru grupuri. Prin realizarea lucrărilor se urmăreşte creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, se va moderniza şi staţia de transformare şi sistemele de automatizări.

Retehnologizarea a mers din eșec în eșec – nu s-a atribuit contractul –  și tocmai de aceea, de data aceasta Hidroelectrica relaxase procedura, dar se pare că fără folos și de această data.

Este vorba de o retehnologizare cu o complexitate tehnică deosebită a unui obiectiv strategic din portofoliul Hidroelectrica. Ne dorim selectarea celor mai bune soluții și implementarea celor mai moderne tehnologii pentru AHE Vidraru. Nu vom face rabat de la niciuna dintre cerințele de calitate a lucrărilor. Motivul pentru care am optat pentru achiziția prin negocierea competitivă este acela că procedura este una flexibilă și care permite societății noastre obținerea celor mai avantajoase soluții tehnice. Finanțarea lucrărilor se va face din surse proprii ale societății și dorim ca, în schimbul sumelor pe care suntem dispuși să le cheltuim, să obținem un nou ciclu de viață – de cel puțin 30 de ani, pentru Vidraru”, declara vara trecută Bogdan Badea, directorul companiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *