Ministrul Economiei a făcut o eroare când a estimat efectele scăderii prețurilor țițeiului asupra României, și a confundat datele de producție și de consum. Le-a prezentat în barili, când de fapt este vorba despre tone.
Ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, a comentat pentru media efectele pe care le are asupra României prăbușirea prețurilor petrolului. Iată un extras din declarație, care a fost preluată de multe media:
“Pe piața românească, România este, încă, importator net de petrol, compania românească OMV Petrom este integrată și producția de țiței, deci practic ei sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an, consumul României în ani normali este de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol”, a spus ministrul.
Declarația o aveți AICI
Problema este că, atunci, când a estimat acest impact, ministrul a făcut o confuzie mică: a confundat barilul cu tona.
De fapt, potrivit raportului Petrom cu rezultatele anului trecut, compania a produs în anul 2019 26,12 milioane de barili de petrol, nu patru, cât a spus ministrul, în scădere de la cele 26,78 milioane produse în 2018.
Grosier (rapoartele exacte sunt în funcție de densitățile diverselor sortimente de petrol), o tonă are circa 7,3 barili de petrol, deci Petrom a produs sub 4 milioane de tone (nu barili) în 2019.
La fel, atunci când a estimat consumul, pentru a arăta care este importul, ministrul a făcut aceeași confuzie, a barilului cu tona. Nu avem date detaliate pentru 2019, dar va spunem că, în 2018, importurile de petrol ale României au fost de 59,4 milioane de barili, adică 71% din necesarul de consum al celor trei rafinării care mai există, Petromidia, Petrobrazi şi Petrotel, conform datelor statistice ale Comisiei Europene.
Detalii despre cât s-a importat, de unde și la ce preț, într-un text pe care l-am scris la acea dată, aici: