Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER) spune că măsurile administrative deja luate sau care sunt pe cale să fie luate, care se referă la posibilitatea neplății facturilor pentru o perioadă de timp, au un impact major asupra furnizorilor, care ar putea intra în colaps și ar putea perturba și celelalte verigi ale lanțului: distribuția și producția de energie electrică.
Lungu s-a referit, într-o postare pe pagina de facebook a AFFER la cele două acte normative cu impact asupra sectorului: Ordonanța care prevede, după ce se justifică acest lucru, amânarea la plată a facturilor și legea adoptată de Parlament, care este acum atacată la CCR prin care această facilitate devine practic gemeralizată.
“Astfel, OUG 29 a oferit posibilitatea IMM-urilor să amâne plata la utilități pe timpul perioadei de urgenţă, fără a avea nicio prevedere legată de un eventual suport pentru furnizorii de utilitati, care asigură relația cu clienții finali și colectează banii.
Opinia noastră este că dacă va exista o perturbare în cash-ul furnizorilor, aceasta se va reflecta și la ceilalți operatori și pot să apară disfuncţionalităţi la transportul, distribuţia sau productia de energie electrică. AFEER a avut o reacție si, am solicitat acordarea unui sprijin furnizorilor pentru a asigura un cash flow, pe fondul acestei OUG, coroborată cu reducerea consumului de energie și în consecință a veniturilor”, a spus Lungu.
Referitor la consumul de energie, în perioada 15 martie-10 aprilie, acesta a scăzut cu aproximativ 7%. Anticipăm că, la sfârşitul lunii aprilie, se va înregistra o scădere de circa 10%. Sperăm că la finalul perioadei de stare de urgenta, scăderea consumului, la nivel de ţară, să fie la circa 10-12%, spune președintele AFEER.
“O surpriză pentru noi a fost și acordarea dreptului de amânare la plata utilităților pentru 3 luni aproape tuturor consumatorilor casnici și industriali (inițiativă legislativă).
AFEER a reacționat rapid. Înțelegem și acționăm în acest sens pentru ca cei care realmente au nevoie să fie ajutați. Este absolut necesar sa fie definit consumatorul vulnerabil, care să fie beneficiarul unui sprijin. Din nefericire, am constatat că ultima propunere adoptată în Parlament nu a fost una rezonabila, mai ales în ce privește posibilitatea furnizorilor de a accesa împrumuturi avantajoase pentru asigurarea de cash-flow. Pot să spun că din discuțiile anterioare, purtate de noi cu reprezentanți ai băncilor, aceștia nu s-au arătat dispuși sa finanteze activitate de trading și furnizare energie, considerate activitati cu risc relativ mare. Garantarea plăților din partea statului ar fi elementul ideal. Finanțarea de la trezoreria statului este iluzorie!”, a mai spus Lungu.