Criza a lovit diferit statele europene, iar activitatea economică, nu s-a contractat uniform pe tot continentul, deci și consumul de energie electrică, un indicator relevant pentru activitatea industrială, a variat de la țară la țară.
Statista a agegat datele de la ENTSO-E, asociația operatorilor de transport și sistem din statele membre ale UE, referitoare la consumul statelor membre în fiecare dintre săptămânile 10-15 ale acestui an, care au acoperit de fapt luna martie. A comparat apoi datele de consum cu cele din aceeasi perioadă a anului trecut.
Statistica este interesantă pentru că arată evoluția pe fiecare săptămână a consumului de electricitate deci se poate intui și cum a fluctuat și activitatea economica, cea către care merge majoritatea energiei electrice produse.
România a avut scăderi cuprinse între 5 și 7%, în ultima parte a intervalului față de aceeași perioadă a anului trecut, explicabil prin faptul că efectele crizei nu au fost mari pentru economie la începutul lui martie, perioadă în care consumul era chiar mai mare față de anul trecut. După cum se vede, vecinii noștri sârbi și bulgari au avut creșteri substanțiale ale consumului de electricitate în ultima săptămână din martie, ba chiar Bulgaria pare a fi recordmena continentului în comparația cu aceeași săptămână a anului trecut.
Evident, cele mai mari scăderi de consum de la finalul lunii martie le-au consemnat economiile cele mai afectate de epidemie în perioada respectivă: Marea Britanie, Spania și, evident, Italia, unde consumul s-a redus cu aproape o treime față de intervalul similar din 2019.
Mai jos, puteţi vedea evoluţia consumului de energie (săptămânal) în martie 2020, faţă de martie 2019:
Find more statistics at Statista