Grupul austriac OMV intenţionează să-şi extindă programul actual de reducere a costurilor, în valoare de patru miliarde de euro, a declarat directorul general Rainer Seele, care a adăugat că nu exclude posibilitatea recurgerii la concedieri din cauza crizei coronavirusului şi a prăbuşirii preţurilor la energie, informează Reuters, preluată de Agerpres.
O serie de mari companii petroliere au anunţat că îşi reduc cheltuielile de capital pentru acest an cu 25%, sau aproape 55 de miliarde de dolari, după ce cotaţia barilului de petrol s-a redus la jumătate.
OMV a anunţat deja că îşi va reduce cheltuielile cu 20% în acest an şi, de asemenea, a ajuns la un acord pentru a putea plăti în rate suma de 4,7 miliarde dolari destinată majorării participaţiei la producătorul de mase plastice Borealis.
„Mă aştept la noi programe de reducere a costurilor în acest an”, a declarat Rainer Seele, într-un interviu publicat miercuri în cotidianul financiar german Handelsblatt. „Nu am luat încă o decizie cu privire la programele de lucru de tip short-time sau cu privire la restructurări de personal. Este o posibilitate pe care nu o putem exclude”, a spus Seele.
Referindu-se la situaţia de pe piaţa petrolului, şeful OMV a arătat spus că nu vede un sfârşit al actualei crize.
„Nu sunt foarte optimist cu privire la piaţa petrolului. Supraoferta continuă, iar stocurile sunt la un nivel mult prea ridicat. Nimic nu se va schimba atâta timp cât mobilitatea persoanelor din Europa sau America de Nord va rămâne restricţionată. În fond, mai mult de jumătate din consumul mondial de petrol este utilizat de automobile, autobuze, avioane sau trenuri”, a subliniat el.
OMV se pregăteşte însă pentru perioade dificile. Recent, grupul a anunţat un program de economii în valoare de patru miliarde de euro. Astfel, investiţii şi achiziţii de 1,5 miliarde de euro vor fi amânate pentru 2022. Printre acestea se numără, de exemplu, tranzacţia de aproape un miliard de euro prin care OMV achiziţionează active în Siberia de la Gazprom. De asemenea, decizia de investiţii cu privire la proiectul Neptun din România nu va fi luată până în 2021.
Separat, OMV, companie care are aproximativ 20.000 de angajaţi la nivel mondial, a anunţat că în primul trimestru al acestui an producţia sa de hidrocarburi a scăzut până la 472.000 de barili echivalent petrol pe zi, de la 505.000 barili echivalent petrol pe zi în ultimul trimestru al anului trecut.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.