Situaţie rară pentru piaţa spot de energie: Tranzacţiile pentru energia livrată în multe dintre intervalele orare ale zilei duminică s-au făcut la un ban/MWh. Principala cauză este epidemia de coronavirus.
Preţul de 0,01 lei este pentru energia tranzacţionată azi în Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) cu livrare în intervalele orare 10-19 ale zilei de mâine, duminică, potrivit datelor Operatorului Pieţei de Energie şi Gaze de la Bucureşti. În alte cinci ore, preţurile sunt de maximum un leu/MWh, conform aceleiaşi surse.
Piaţa de la Bucureşti este cuplată prin preţ cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia. De menţionat că, în trei intervale orare în care la noi preţul este practic zero (13-16), pe fiecare din celelalte trei pieţe preţul este negativ, adică au fost vânzători de energie care au fost dispuşi să plătească ei cumpărătorii pentru a fi preluată.
În euro, preţul mediu al PZU este mâine de 4,37 euro/MWh, cu 81% mai mic decât cel de azi şi, iarăşi o situaţie mai puţin întâlnită, este sub cel al tuturor celorlalte pieţe: 6,61 euro, acelaşi în Cehia, Ungaria şi Slovacia.
În cinci dintre cele nouă intervale orare cu preţ zero, România importă din Ungaria, în restul intervalului exportă.
Pentru consumatorii casnici, acest preţ nu are relevanţă asupra facturii de acum, pentru că ei plătesc energia la un preţ fix de contract, în general, stabilit anterior. Însă, pentru furnizorii care cumpără zilnic o parte din energia livrată consumatorilor din piaţa spot, acest preţ aduce, evident, un câştig. La fel şi pentru unii consumatori industriali, care au semnate contracte cu furnizorii care prevăd o flexibilitate a preţului.
Chiar dacă situaţia este destul de rară, preţul zero nu este o premieră în România şi el a mai apărut pe fondul unei producţii mari de energie verde. De această dată însă, el apare şi pe fondul reducerii consumului, ca urmare a închiderii mai multor unităţi industriale, efect al pandemiei de coronavirus.
Citeşte şi:
Stroe, MET, despre ultimele decizii politice : Va urma un lanţ de insolvenţe, este o mare prostie care nu serveşte nimănui, atentat la siguranţa naţională. INTERVIU
Situaţia stă în felul următor: furnizorii cumpără, în general, cea mai mare parte a energiei electrice pentru consumatorii lor cu mult timp înainte de data livrării (a consumului efectiv), prin contracte forward pe care le încheie cu producătorii la un anumit preţ, funcţie de condiţiile pieţei şi de tipul de consum. Însă, din cauza coronavirusului, consumul a scăzut pentru că multe fabrici s-au închis, la fel şi mulţi consumatori comerciali medii. Deci funizorii rămân practic cu energia cumpărată anterior pentru clienţii lor, dar, cum aceştia nu mai consumă, furnizorii se văd obligaţi să “scape” de ea-energia nu se poate stoca, la noi, iar una dintre soluţii este să o oferteze în Piaţa pentru Ziua Următoare, cu presiune evidentă pe preţ. Varianta de a nu mai prelua energia de la producători, aşa cum s-au înţeles pe baza contractului semnat în trecut nu este operabilă în toate cazurile, pentru că se plătesc penalităţi mari.