OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România şi unu dintre cele mai mari firme din ţară, estimează pentru acest an un profit de 2,81 miliarde de lei, în scădere cu 21% faţă e anul precedent. Bugetul a fost construit la un preţ al barilului de petrol de 60 de dolari, în condiţiile în care acum este la jumătate. Investiţiile cresc cu 1,6 miliarde de lei
“Din punctul de vedere al OMV Petrom surplusul de producție împreună cu incertitudinea crescută din mediul economic mondial, generate de răspandirea coronavirusului, vor genera o volatilitate ridicată a mediului de piață în următoarele luni”, arată compania.
Totuşi, Petrom a luat în calcul la fundamentarea bugetului o cotaţie de medie a ţiţeiului Brent de 60 de dolari pe bariil pentru acest an. Pe baze acesteia, Petrom estimează un profit net de 2,8 miliarde de lei, în scădere cu 21% faţă de cel din 2019.
În România, producția zilnică de hidrocarburi este estimată să se situeze la 138.3 mii bep/zi, în scădere cu 4.7% comparativ cu 2019; această scădere reflectând în principal declinul natural și vânzarea de zăcăminte. Asta pe fondul unei uşoare creşteri , cu 1%, a producţiei de petrol şi a diminuării cu 9% a producţiei de gaze. Compania anunţă optimizarea portofoliului şi în acest an: “concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, 40 de zăcăminte marginale vor fi transferate în 2020”.
Vânzările de gaze naturale vor scădea cu 6% față de 2019, ca urmare a reducerii producției proprii și a estimării de diminuare a portofoliului de clienți finali, diminuare generată de nevoia de a îndeplini obligațiile legale (obligații de a tranzacționa gaze naturale pe piețele centralizate și de a livra gaze naturale către piața reglementată)
Producția netă de energie se așteaptă să scadă cu 10% comparativ cu 2019, ca urmare a scăderii obligaţiei de furnizare a energiei electrice pe piața reglementată.
Vânzările de produse rafinate se estimează să atingă 4,8 mil tone în 2019, reflectând creșterea de piață și o mai mică disponibilitate de produse pentru export ca urmare a opririi planificate de două saptămâni a rafinariei.
Compania estimează că va investi în acest an 5,7 miliarde de lei, în total, faţă de cele 4,08 miliarde de anul trecut. Iată direcţiile:
“Upstream: forajul a aproximativ 100 sonde de dezvoltare, realizarea în jur de 1000 operaţiuni de intervenţie capitalizată pe an, redezvoltare de zăcăminte, continuarea investitiilor de mentenanţă, raţionalizare și Integritate și Conformitate a facilităţilor onshore și offshore, dezvoltarea de oportunităţi prin achiziţii în regiune
Downstream Oil: începerea proiectelor în Petrochimie, prima înlocuire a camerelor de cocs, proiecte de conformitate conţinut bio combustibili și investiţii in reta”.