Ipoteză-şoc: Ordonanţa prin care Guvernul Orban a acordat ajutorul de salvare pentru CE Oltenia ar putea fi nulă. Explicaţii

În ziua dinaintea moţiunii care a dus la demiterea sa, Cabinetul Orban a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă ajutorul de salvare de 1,2 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Oltenia. Actul nu a apărut în Monitorul Oficial, însă demiterea Guvernului care l-a dat, da. Potrivit economica.net, se poate interpreta că Ordonanţa este nulă din punct de vedere al efectelor.

„Nu există un astfel de precedent juridic: demiterea unui guvern înainte ca actele normative emise de el să fie publicate în Monitor. Totuşi în legea 90/2001 privind publicarea actelor publice, art 27, alin 3 spune clar: orice act adoptat trebuie publicat. Nepublicarea lui în Monitor atrage inexistenţa sa”, spun surse din cadrul juridic, pentru economica.net.

Potrivit articolului 115 din Constituţie, legile date de un guvern de drept în momentul în care era în funcţiune (şi eventual demis a doua zi) sunt în vigoare cu condiţia ca actele să fi fost trimise la Monitorul Oficial şi depuse la Parlament. În situaţia inedită în care guvernul este demis înainte de publicarea actelor semnate de acesta în Monitorul Oficial, teoretic ar trebui să se ţină cont de faptul că ele atunci când au fost emise au fost emise de un guvern în deplinătatea funcţiilor sale.

Totuşi, potrivit articolului 115 din Constituţia României, pentru ca o ordonanţă de urgenţă să intre într-adevăr în vigoare trebuie să fie trimisă la publicare în Monitorul Oficial şi să fie depusă cu număr de înregistrare în Parlamentul României.

Aşa cum au explicat avocaţii şi judecătorii consultaţi de ECONOMICA.NET, nu există nici un text de lege care să îţi spună că un act legislativ poate intra sau nu în vigoare în condiţiile în care legea nu a fost publicată, iar guvernul a fost demis. În plus, în practica juridică nu există nici un astfel de precedent sau unul asemănător după care jurisprudenţa actuală s-ar putea ghida.

Singura distincţie între intrarea în vigoare a unui act de drept şi momentul emiterii ei o oferă Legea 90/2001, legea de intrarea în vigoare a actelor legislative, care la articolul 27, aliniatul 3 spune că orice „act adoptat trebuie să fie publicat. Nepublicarea atrage după sine inexistenţa lui”. În ciuda faptului că atunci când a fost adoptat actul normativ toate condiţiile legale erau perfect îndeplinite.

În ziua dinaintea moţiunii de cenzură care a trecut şi a condus la demiterea Guvernului, Cabinetul Orban a adoptat 25 de ordonanţe de urgenţă, printre care cele pentru acordarea unui ajutor de salvare şi Complexul Energetic Oltenia şi Tarom, cea referitoare la organizarea alegerilor şi cea referitoare la liberalizarea unor servicii din Sănătate. Însă, actele nu au fost publicate în Monitorul Oficial, dar rezultatul moţiunii şi, implicit, demiterea Guvernului care le-a adoptat a fost publicată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *